11 C
Sarajevo
Petak, 26 Novembra, 2021

Zračna odbrana Austrije pred krahom

Austrijska vojska, koja već duže vrijeme, zbog teške ekonomske situacije u kojoj se nalazi, ne prestaje da bude predmet izvještavanja medija i debate u javnosti, suočena je sa novim problemom, koji bi mogao ugroziti vazdužnu odbranu zemlje, prenosi Tanjug.

Zbog tehničkog kvara avioni SAAB 105 neće moći više da lete, a do otklanjanja kvara, što bi moglo da traje mjesecima, vazdušnu odbranu moraće da preuzmu avioni Eurofighter.

To će, kako se navodi, donijeti ogroman rast troškova za vazdušnu odbranu, jer sat leta Eurofightera košta deset puta više nego SAAB-a 105.

Uz to prijeti potpuni krah vazdušne odbrane, jer kada aerodrom Zeltwelg, na primjer zbog teških zimskih uslova bude zatvoren, onda više vojska neće imati mogućnosti da nadgleda vazdušni prostor letjelicama.

Avioni nabavljeni 1970-tih

Do sada je uvijek moglo da se, ako dođe do problema vezanih za vremenske prilike u Zeltwelgu, polete SAAB-ovi koji su stacionirani u Linzu.

Inače avioni SAAB, koji su nabavljeni tokom 1970-tih godina, trebalo je do kraja iduće godine da lete, ali se vojska odlučila za njihovo popravljanje pošto su ovi avioni daleko jeftiniji od Eurofightera.

Poređenja radi sat letenja SAAB-a košta 3.000 eura, a Eurofightera 30.000 evra.

Austrijske vlasti trebalo je odavno da odluče o zamjeni zastarjelih SAAB-ova, ali prošla vlada je odluku odložila.

Austrija je 1970-tih nabavila 40 SAAB 105, a bilo je planirano 20, a do skoro je još samo jedna desetina bila u upotrebi, dok se ostali koriste za dijelove.

Izvor: Agencije

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes