Četvrtak, Oktobar 10, 2019
Naslovnica Vijesti Bliski Istok Život sirijskih izbjeglica u Libanonu sve teži zbog diskriminacije

Život sirijskih izbjeglica u Libanonu sve teži zbog diskriminacije

U novoj epizodi diskriminacije, rasizma i kršenja osnovnih ljudskih prava što čine Libanci, jedan libanski državljanin iz Arsala otjerao je sirijsku samohranu majku s djecom iz šatora koji se nalazi na njegovoj zemlji. Sirijska porodica je istjerana na hladnoću jer nije mogla platiti najamninu za korištenje zemlje.

Tri incidenta protiv sirijskih izbjeglica za samo jednu sedmicu

Aktivisti na društvenim medijima snimili su video koji prikazuje ulazak libanskog građanina, Abu al-Zahaba, u šator sirijske samohrane majke a potom baca njezin namještaj te maltretira njezinu djecu.

Snimka je pokazala da žena moli Abu Al-Zahaba da ostavi nju i njezinu djecu u šatoru, ali bez uspjeha, on je svaki put odgovarao “nema problema, ali daj mi moj novac”.

Aktivisti su potvrdili da je razlog za iseljenje obitelji bio nemogućnost plaćanja stanarine na zemlji na kojoj je smješten šator. S obzirom da se radi o šatoru, stanarina je koštala bezobraznih 70 do 100 dolara mjesečno.

Drugi incident se dogodio prije nekoliko dana kada je sirijski dječak Ahmed Ibrahim al-Zu'bi ubijen. Dječak nije bio stariji od 14 godina. On je došao iz sela al-Muleihah al-Sharqiya u ruralnoj Dari'i, a libanonske snage sigurnosti progonile su ga za nelegalan rad na čišćenju cipela na ulicama Bejruta.

Strah od uhićenja i oduzimanje radne opreme potaknuo je dječaka da pobjegne, ode u obližnju zgradu i sakrije se u potkrovlje, ali libanske snage su nastavile da ga jure, izvukli su ga kroz prozor i na licu mjesta je umro.

Obitelj djeteta nije mogla pronaći njegovo tijelo i nakon 24 sata zatražila je pomoć od civilne zaštite. Libanonske vlasti su spriječile fotografiranje tijela te su čak i oduzele telefon jednoj osobi zbog fotografisanja, a snage sigurnosti izvršile su pritisak rodbinu dječaka da prestane pokušavati tražiti suđenje.

Izvori su istaknuli da je ubijeni dječak čistio cipele na ulicama kako bi pomogao porodici da se prehrani jer otac nije bio u stanju da namiri sve potrebe. Libanske snage sigurnosti u kojima su dominantni šiije i kršćani nekoliko puta su ga pretukli te mu uništili opremu za rad.

Treći incident dogodio se na području Arsala u sjevernom Libanonu, gdje su aktivisti objavili snimku skupine libanonskih mladića iz grada Arsala. Neki od njih koji su bili maskirani napali su sirijske izbjeglice, njihove trgovine i imovinu. U napadu je pričinjena veća materijalna šteta.

Ograničiti Sirijce i nametnuti im sankcije

Krajem prošle godine, libanske snage sigurnosti nametnule su kaznu od milijun sirijskih funti za svakog sirijskog radnika u trgovini, koji je upozoren na nužnost trenutnog zatvaranja trgovine jer je to u suprotnosti sa zakonima.

Prema libanonskim izvorima, snage sigurnosti dale su Sirijcima  roka da potpuno zatvore svoje trgovine u gradu Sayda, a svako odbijanje će biti kažnjeno s milijun funti za svakog radnika, ističući da je ovaj korak zadovoljio neke libanske trgovaca koji sirijske trgovce vide kao konkurenciju.

U općini “Dekwana” snage sigurnosti zatvorile su trgovine koje su pripadale Sirijcima pod izgovorom da Sirijci koji su se registrirali kod UNHCR.a nemaju pravo osnivati vlastite poslove na libanskoj zemlji.

Libanonske vlasti donijele su brojne rezolucije koje su ograničavale Sirijce, sprječavajući ih da putuju u određenim područjima unutar određenog vremena.

Deportacija Sirijaca i prisiljavanje da se vrate na područja Assadovog režima

Prošle sedmice, libanonske sigurnosne snage privele su sirijske putnike na putu za Sudan na zračnoj luci Rafic Hariri u Bejrutu, a zatim su ih deprotirali do područja pod kontrolom sirijskog režima u mjestu Bekaa.

Gotovo svake sedmice libanonske vlasti prebacuju sirijske izbjeglice u područja sirijskog režima bez koordinacije s Ujedinjenim narodima.

Nasser Yassin, istraživač na američkom sveučilištu u Beirutu, izjavio je kako bi se situacija u kampovima mogla olakšati odabirom pravih mjesta za izgradnju kampova. Takve mjere bi mogle smanjiti utjecaj oluja i nepovoljnih vremenskih uvjeta, međutim, libanonske vlasti ne žele stvoriti bolje uslove za sirijske izbjeglice koje smatraju ”trenutnim okupatorom”.

Libanonska vlada pruža utočište terorističkom šiijskom Hizbullatu kojem je čak ustupljeno nekoliko mjesta u parlamentu. I vlada i Hizbullat podstiču mržnju protiv sirijskih izbjeglica koje su uglavnom sunnije.

Prema procjenama, u Libanonu se nalazi preko milion sirijskih izbjeglica.

Ummet Press

Must Read

Sirija: Turska vojska napreduje, Izrael oštro osudio tursku ‘invaziju’

Turska je objavila da su njene snage drugog dana ofanzive na kurdsku miliciju u Siriji osvojile zacrtana područja, nakon što je povlačenje američke vojske...

Proglas talibana povodom 18. godina od invazije: Naši heroji su neprobojni zidovi

''Prije osamnaest godina Sjedinjene Američke Države su pod lažnim izgovorima i bez ikakvog odgovarajućeg opravdanja pokrenule invaziju na našu domovinu.Američki okupatori iskoristili su napad...

Ministarstvo odbrane: Turske snage ušle u Siriju

Turske snage ušle su u srijedu navečer u Siriju, istočno od rijeke Eufrat, nakon što je počela operacija protiv kurdskih snaga, saopćilo je tursko...

Afganistan: 15 američkih vojnika ubijeno i ranjeno u teškom okršaju s talibanima u Ghazniju

U teškoj zasjedi u koju je upao zajednički vojni konvoj američke i afganistanske vojske stradalo je najmanje 10 američkih vojnika, dok je 5 ranjeno,...

Sirija: Turski avioni bombardovali YPG, borci FSA se spremaju da iz Turske uđu sjevernu Siriju

Jedinice Slobodne sirijske vojske (FSA) objedinjene u Nacionalnu armiju (NA) će biti udarna pesnica turske vojne ofanzive protiv kurdskih milicija na sjeveru Sirije, tvrdnja...

POPULARNO ZADNJIH 7 DANA