Zelenski: Najmoćnije svjetske sile gledaju izdaleka

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u petak je rekao da oni sami brane svoju državu.

“Jutros branimo našu državu sami”, rekao je Zelenski obraćajući se naciji u video poruci objavljenoj na njegovom Facebook nalogu.

“Najmoćnije svjetske sile gledaju izdaleka,” rekao je.

“Jesu li jučerašnje sankcije uvjerile Rusiju? Čujemo na našem nebu i vidimo na našoj zemlji da to nije bilo dovoljno”, nastavio je, dodajući da ga je napad podsjetio na granatiranje Kijeva 1941. od strane nacističke Njemačke.

Ukrajinski predsjednik je naglasio da ruske vojne snage gađaju i vojsku i civile.

“Kažu da civilni ciljevi za njih nisu meta, ali to je laž. Zapravo, ne razlikuju u kojim oblastima da djeluju”, nastavio je.

O Rusima koji protestuju protiv ruskog vojnog napada na Ukrajinu, Zelenski je rekao: „Želim da poručim svim ruskim građanima koji izlaze na proteste: čujemo vas, čuli ste nas, počeli ste da nam verujete. Borite se za nas. Borite se protiv rata.”

U tvitu u petak ujutro, Zelenskyy je rekao da im je potrebna “efikasna međunarodna pomoć” da brane “našu slobodu, našu zemlju”.

Napominjući da je o tom pitanju razgovarao sa poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom, rekao je: „Apelirao na bukureštansku devetku za pomoć u odbrani, sankcije, pritisak na agresora. Zajedno moramo Rusiju staviti za pregovarački sto. Potrebna nam je antiratna koalicija.”

Tenzije su počele da eskaliraju krajem prošle godine kada su Ukrajina, SAD i njeni saveznici optužili Rusiju za gomilanje desetina hiljada vojnika na granici s Ukrajinom.

Tvrdili su da se Rusija sprema da izvrši invaziju na svog zapadnog susjeda, optužbe koje je Moskva dosljedno odbijala.

Prkoseći prijetnjama sankcijama od strane Zapada, Moskva je ranije ove sedmice službeno priznala ukrajinske regije Donjeck i Lugansk kao nezavisne države, nakon čega je u četvrtak uslijedio početak vojne intervencije u Ukrajini.

Komentariši