7.7 C
Sarajevo
Nedjelja, 25 Septembra, 2022

Zelenski: Ako propadnu pregovori, ovo je treći svjetski rat

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski rekao je danas u razgovoru za CNN da je spreman pregovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, ali je upozorio da, ako pregovori ne uspiju, to može značiti da bi odnos između ove dvije države doveo do Trećeg svjetskog rata.

“Spreman sam za pregovore sa Putinom. Bio sam spreman i u prethodne dvije godine. Mislim da bez pregovora ne možemo okončati ovaj rat”, rekao je Zelenski, dodajući da, ako postoje i najmanje šanse za okončanje vatre, invazija se treba zaustaviti što prije.

“Ako postoji bar i jedan posto šanse da zaustavimo ovaj rat, mislim da trebamo iskoristiti to. Ne mogu vam unaprijed reći rezultate pregovora, ali nevini ljudi svakodnevno stradaju i to je ono što je sigurno”, rekao je ukrajinski predsjednik.

Zelenski kaže i to da su ruske snage došle da ih istrijebe i ubiju, ali da je ukrajinska vojska prije svega dostojanstvena.

“Možemo pokazati narodu da smo dostojanstveni i da smo u stanju da zadamo i uzvratimo snažan udarac. Ali, nažalost, naše dostojanstvo neće sačuvati živote. Dakle, mislim da moramo iskoristiti bilo koji format, svaku šansu da bismo imali mogućnost pregovora, mogućnost razgovora sa Putinom. Ako ti pokušaji propadnu, to bi značilo da je ovo početak Trećeg svjetskog rata”, zaključio je Zelenski na kraju razgovora.

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes