Zapovjednik Husam Selameh: U bitku za Idlib su se uključile iranske snage i Hizbullat, Rusija je pretrpjela ozbiljne gubitke

1466

Husam Selameh, visoki vojni zapovjednik opozicijskog pokreta Ahraru-Šam koji je komponenta Nacionalnog fronta za oslobođenje (NLF), izjavio je kako se u bitku za Idlib uključila iranska Revolucionarna garda i libanski Hizbullat zbog čega je grad Han-Šejhun postao ugrožen.

Husam Selameh je u razgovoru za mrežu Nidaa-Surija rekao je da iranske šiijske milicije ipak nisu uspjele preokrenuti situaciju u korist Rusije tokom zadnjih borbi u južnoj okolini Idliba, dodajući da su Rusi bili prisiljeni gurnuti na front vlastite snage nakon nemogućnosti šiijskih milicija za napreduju na terenu.

Selameh je izjavio da su određeni napredak ostvarile ruske specijalne snage zbog visoke obučenosti i posjedovanja sofisticiranog oružja, ističući da su pobunjeničke grupe uspjele apsorbirati šok nakon povlačenja koje se dogodilo i uspjeli su zauzeti nove tačke i pokrenuti kvalitativne napadi tijekom kojih je Rusija pretrpjela velike gubitke.

Što se tiče sudjelovanja grupa u bitkama na u Hami i Idlibu, Selameh je naglasio da sve (džihadsko-pobunjeničke) komponente sudjeluju te da su sve glasine o postojanju izdaje “neprihvatljive i neutemeljene”, i da rezultati bitke ukazuju na to da:”iako može doći do nekih gubitaka komada zemlje, to nikad ne može biti neka vrsta sporazuma. ”

Zapovjednik je govorio o glasinama koje se šire o padu područja u ruke režima, rekavši: Ove priče stvara i promiče Assadov režim, i priroda bitke nameće neka povlačenja, pogotovo dok se suočavamo s velikim zemljama (Rusija, Iran).

Naglasio je da da intervencija Hezbollata i iranske Revolucionarne garde nakon ruskih specijalnih snaga dokazuje da revolucionarne grupe rade na držanju teritorija, naglašavajući da će narednih dana pobunjenici ponovo pokrenuti inicijativu koja se neće samo odnositi na otpor nego i na osvajanja.

Milicija iranske Revolucionarne garde i libanonski Hezbollat ušli su prije nekoliko dana u bitke kod Idliba i pretrpjeli u prvim danima svog sudjelovanja velike gubitke.

Ummet Press