Natječaj za najbolju karikaturu poslanika Muhameda završen je, napisao je na Twitteru nizozemski zastupnik Geert Wilders u nedjelju ujutro, ni pola dana otkako je raspisao sporno natjecanje u svrhu obrane slobode izražavanja, prenosi agencija Hina.

U nedjelju ujutro, 56-godišnji Wilders je na Twitteru napisao da je svrha natječaja bila skrenuti pozornost na važnost očuvanja slobode govora.

“Misija završena. Natječaj je zaključen”, napisao je Wilders iznad karikature koju je nazvao pobjedničkom, a prikazuje gnjevnog bradatog muškarca.

‘Sloboda govora’

Ovaj zastupnik krajnje desnice objavio je u subotu navečer da će ponovo organizirati natjecanje za najbolju karikaturu poslanika Muhameda, više od godinu dana nakon što je zbog prijetnji smrću i prosvjeda otkazao takvo natjecanje.

Geert Wilders, poznat po svojim protuislamskim stajalištima, pozvao je pratitelje na Twitteru da mu “pošalju karikature koje prikazuju Muhameda”, prenijela je Hina.

Zastupnik je želio organizirati natjecanje u prostorijama nizozemskog parlamenta u Den Haagu, pozivajući se na slobodu govora.

“Sloboda govora mora pobijediti nasilje i islamsku fetvu”, napisao je čelnik Stranke za slobodu (PVV), najveće oporbene stranke u nizozemskom parlamentu, navodi agencija.

Prijetnje smrću

Wilders je u lipnju 2018. najavio da kani organizirati takvo natjecanje, ali je odustao nakon što je primio prijetnje smrću.

Prijedlog je naišao na osudu muslimana u svijetu, posebno u Pakistanu, gdje se održalo više prosvjeda nakon kojih su se dogodili izgredi u Nizozemskoj.

Nizozemski sud je u studenom osudio Pakistanca na desetogodišnju zatvorsku kaznu zbog pripreme napada na zastupnika.

Nizozemska država osigurava Geertu Wildersu (56) 24-satnu zaštitu.

Izvor: Agencije