Vođa palestinske oružane grupe Hamas, Ismail Haniyeh, u Teheranu je prisustvovao dženazi iranskom generalu ubijenom u američkom zračnom udaru u Iraku.

U obraćanju okupljenim Irancima ubijenog generala Kasema Sulejmanija nazvao je “šehidom Jerusalema”.

Obećao je da će palestinske oružane grupe, uključujući njegov pokret, koji kontrolira Pojas Gaze, “koračati Sulejmanijevim stopama kako bi se suprotstavile cionističkom projektu i američkom utjecaju”. Njegova posjeta Iranu je iznenađujuća.

Ova sramna izjava još jednom je pokazala koliko se Hamas ideološki promijenio i približio Iranu, za što su prvenstveno krivi Saudijska Arabija, Egipat i Emirati koji su Hamasu uskratili podršku, nametnuli sankcije i normalizirali odnose s Izraelom.

Nazivanje Sulejmanija ”šehidom Jerusalema” naišlo je na mnoge kritike iz sirijske opozicije. Poginuli iranski general od 2012. godine aktivno se borio protiv mudžahida u Siriji te je održao režim Bašara al-Asada na nogama kada je trebao da padne.

Komentarišući izjavu Ismaila Haniyeha i blizak odnos Hamasa i Irana, daija Abdurrahman Naser rekao je: ”Sirijci su bili zarobljeni godinama, jeli su mačke i pse, iskopavali su mravinjake tražeći mrvice hrane, a na kraju su napustili svoje domove i iz njih izašli s visoko podignutim glavama, nisu prekršili svoja načela a mogli su se predati u ruke nusajrijama i nastaviti živjeti u domovini pod izgovorom da ih je Saudijska Arabija napustila.”

Šejh Ahmed Nadžib iz sirijskog pokreta Ahraru-Šam (op.savez NLF) rekao je: ”Krv muslimana u Siriji, Iraku i Jemenu će biti vaš protivnik na dan ponovnog oživljenja. Molim Allaha da vas uputi i oprosti vam sramne izjave i postupke”.

Aktivist Omer el-Dimaški rekao je: ”Hamas ne predstavlja Palestinu, niti narod Gaze, baš kao što ni Hezbollah ne predstavlja Libanon.”

Poznati opozicionar pod pseudonimom Asseraa al-Sham rekao je: ”Posljednje zrno ljubavi u našim srcima prema Hamasu je iščezlo i više nema mjesta opravdanju ili tumačenju. Jasno da je Hamasovo vodstvo identično iranskom.”

Sirijskim opozicionarima je nevjerovatno da sunnijska grupa kao što je Hamas oplakuje i hvali generala koji je sa svojim sektaškim hordama napadao sirijske gradove, pomagao tiranina Bašara al-Asada i masakrirao lokalno sunnijsko stanovništvo. Reakcije su mnogobrojne i teško ih je objediniti a izjava vođe Hamasa ozbiljno je narušila ionako loše odnose s arapskim zemljama.

Ovakve izjave koje dolaze od novog Hamasovog vodstva jako su riskantne i mogle bi prouzrokovati podjelu pokreta na dvije skupine.

Ummet Press