Džabir Ali Baša, generalni zapovjednik sirijskog pobunjeničkog pokreta Ahraru-Šam i član šure fronta Džebhetu-Watanija (NLF), u petak je poslao snažnu poruku regionalnim arapskim zemljama upozoravajući ih na posljedice mogućeg pada oblasti Idliba, jedinog preostalog dijela Sirije pod kontrolom sunnija.

Baša je na svom službenom telegram kanalu rekao: ”Arapske i islamske zemlje moraju shvatiti i biti svjesne, prije nego bude prekasno, da je sirijska revolucija prva linija odbrane cijelog ummeta.”

Između ostalog je izjavio da će “neuspjeh arapskih zemalja da pomognu revoluciju u Siriji voditi ka prebacivanju neprijateljskog bojnog polja u vaše zemlje, a znakovi toga proteklih dana (napadi na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji) ne ostavljaju mjesta sumnji.”

Baša je istaknuo da još uvijek postoji šansa da se stvari isprave ukoliko arapske zemlje pošalju pobunjenicima ”ono što im pomaže da budu nepokolebljivi u njihovoj sudbonosnoj bitci, oni će slomiti kandže neprijatelja u Siriji.”

Džabir Ali Baša jasno je upozorio Arape da će se borbe i šiijski napadi uskoro prenijeti u njihove zemlje ukoliko budu pasivno posmatrali slabljenje sirijske pobune.

Najmanje 70.000 pripadnika regionalnih šiijskih milicija koje operiraju u Siriji nalaze se na obodima Idliba čiji pad bi Iranu omogućio potpunu kontrolu vlasti u Siriji i stavljanje fokusa na Bahrein, Kuvajt i Saudijsku Arabiju te UAE i Katar. To se može spriječiti novom isporukom naprednog oružja i oklopnih vozila čime bi pobunjenici branili sirijsku pokrajinu Idlib.

Džabir Ali Baša rođen je 1984. godine u Binnišu, Idlib. Magistrirao je šerijatsko pravo na Univerzitetu u Damasku te je dugi niz godina prisutan u pokretu Ahraru-Šam koji ga je imenovao vođom u avgustu prošle godine. 

foto; Džabir Ali Baša

Ummet Press