Vođa afganistanskog ogranka IDIŠ-a se od staha od talibana predao afganistanskoj vojsci

0
678

Glavni vođa ISKP-a, službenog afganistanskog ogranka posrnule haridžijske organizacije IDIŠ, predao je se afganistanskim vladinim snagama, potvrdili su brojni izvori.

Ime mu je Abdullah Orakzai, nadimak Aslam Farooqi, i radi se o osobi pakistanskog porijekla. Pakistansko Ministarstvo vanjskih poslova danas je od afganistanske vlade zatražilo isporučenje Farooqija jer mu žele suditi za ”anti-pakistanske aktivnosti u Afganistanu”.

”Abdullah Orakzai koji se još zove i Aslam Farooqi, trenutni vođa militanata IDIŠ-a provinciji Horasan, je zapovjednik koji je imao vladinu i CIA-inu potporu. Bio je stacioniran u gradu Kandaharu. Mnogi IDIŠ-ovci dolazili su iz Pakistana i drugih zemalja u Kandahar, a zatim su bivali raspoređivani u Nangarhar i Kunar kako bi napadali talibane. Stoga, Aslam Farooqi nije uhapšen od strane vlade, nego je već bio njihov gost u Kandaharu gdje je imao mnogo veza i boraca za borbu protiv talibana i izvođenje napada na civile kao što su to činili u Kabulu više puta”, rekao je poznati medijski aktivist talibana Sabiq Jihadmal.

Navodna predaja Aslama Farooqija uslijedila je nakon što su talibani uništili IDIŠ u posljednjem afganistanskom sektoru u kojem su haridžije bile aktivne, a to su dijelovi istočne pokrajine Kunar. Aslam Farooqi više jednostavno nije bio potreban ni afganistanskoj vladi ni Amerikancima.

Prisjećanja radi, rukovodstvo talibanskoh Islamskog Emirata Afganistana (IEA) 14-tog marta je proglasilo pobjedu nad preostalim repovima IDIŠ-a.

Vojna operacija je trajala dvije sedmice tokom kojih je: ubijeno 481 haridžija, 378 ih je ranjeno, 34 su zarobljeni a 428 ih se dobrovoljno predalo dok se 460 haridžija predalo afganistanskoj vojsci.

Ummet Press