Snage sigurnosti Saudijske Arabije ubile su Ebu Anasa ‘Abdur-Rahima. On je čovjek iz plemena Huvajtat koji se odbio pokoriti naredbi da napusti svoju kuću koja treba biti srušena u okviru projekta čišćenja i pripremanja terena za izgradnju grada Neom, objavili su brojni saudijski aktivisti i mediji.

On je neposredno prije smrti objavio videosnimak koji pruža uvid u ono što se dogodilo. Govorio je ”Ne, ne napuštam svoju kuću” u trenutku kad su vladini nasilnici okruživali i provaljivali u kuću.

Vlada Saudijske Arabije nastoji na sjeverozapadu države u pokrajini Tebuk izgraditi grad Neom koji treba biti saudijski Dubai, ali to područje naseljavaju Huvajćani, moćno i staro arapsko pleme, koji se tome snažno protive.

O svemu ovome pisao je jedan saudijski aktivist koji prenosi informacije o vladinim zatočenicima, a njegov tekst prenosimo u cjelosti:

”Nekoliko sati kasnije i dalje sam bijesan zbog prijestupa vlade Saudijske Arabije protiv našeg brata Ebu Anasa ‘Abdur-Rahima al-Huvejtija. Iz tog razloga, odlučio sam obavijestiti muslimane koji govore engleski jezik o njegovom šehadetu koje je proizašao iz njegove hrabrosti pred ovim tiranskim režimom.

Neka ga Allah prihvati kao šehida, podari mu Džennet a njegovu krv osveti.

Naš brat je bio čovjek od hrabrosti i integriteta koji se odbio povinovati naredbi tirana koji su smatrali da je njihovo pravo da protjeraju njega i njegovo pleme iz rodnog mjesta u svrhu (stvaranja) korupcije, dekadencije i seksualne izopačenosti.

Pripadao je velikom plemenu koje živi u sjevernoj regiji Saudijske Arabije, a dijeli granicu s Jordanom, zovu se Huvejtat. Oni su pleme s hiljadama stanovnika, nalik beduinima Arapskog poluotoka, s mnogo generacija iza sebe.

Geografski izgled ovog područja sastoji se od niza sela. Plemenjaci su po prirodi vrlo skromni i tamo žive stotinama godina. Imaju snažnu kulturnu baštinu i bogatu historiju.

Vlada Saudijske Arabije ima plan za izgradnju novog grada koji bi obuhvatio zemlju Huvajćana. Vladin plan za ovaj novi grad jeste da bude industrijsko i turističko mjesto, po uzoru na Dubai u Emiratima.  Vlada je u svom nacrtu odredila zemlju veličine oko 100 km², koju će neizbježno spljoštiti kako bi izgradili ovaj grad.

Međutim, ovo područje je gusto naseljeno ljudima koji pripadaju plemenu Huvejtat. Kao rezultat toga, vlada Saudijske Arabije sprema raseljavanje tog plemena, spaljivanje i uništavanje njihovih domova i sela kako bi se napravilo mjesta za ovo središte nemorala. Oni protjeruju svoje građane kako bi zabavljali nevjerničke turiste iz daleka.

Ovaj videozapis snimljen prije njegove smrti pruža nam uvid u ono što se trenutno događa u regiji. Rekli su ljudima da spakuju stvari i odu, ili će ih inače na silu protjerati.

Međutim, Huvajćani su poznati po neustrašivosti i odlučnosti. To je natjeralo vladu Saudijske Arabije da se potrudi da ih ukloni, a iako su neki već otišli, mnogi su se odupirali.

Jedna osoba je to odbila, a njegovo ime je bilo ‘Abdur-Rahim al-Huvejti. U početku, on nije glasno govorio o vladinim zločinima, ali u trenutku kada su odlučili napasti na njegov narod i domovinu, tada je počeo podizati glas, prkoseći njihovoj opresiji.

Lavovsko srce al-Huvejtija bilo je svjesno da će ga vjerojatno zatvoriti ili ubiti, ali nije se bojao za svoj život. Shvatio je da mu je odredište Allah Uzvišeni, pa se nije imao čega bojati.

U trenucima kada su vladine snage napadale njegovu kuću pozivajući ga da je napusti, junak ‘Abdur-Rahim im je govorio: ‘Ne, ne odlazim’. Pridržavao se prava boravka u svojoj kući, pa zašto vlada osporava to pravo?

Oni su lišeni svakog poštovanja i uljudnosti prema muslimanima na ovim prostorima. Zato se brat založio za svoja prava, jer kamo drugo može ići? Stoga je brat ustrajao usprkos situaciji.

Nakon 10-15 sati provalili su u njegovu kuću i zaprijetili mu. Rekli su: ‘Ako ne napustiš svoj dom, ubit ćemo te.’ Bez obzira na njihove prijetnje, on je bio nepokolebljiv uz Allahovu dozvolu. Na kraju su ga ubili a kuću mu srušili, to je bilo jučer.

Vlada Saudijske Arabije počinila je ovaj zločin, jer je namjeravala terorizirati muslimane Huvajćane. Oni su sebi dali za pravo da im upadnu i oduzmu imanje, unatoč tome što su jako dugo vremena oni stanovnici ovog područja.”

Ummet Press