Više od 1.000 pripadnika afganistanskih marionetskih snaga sigurnosti pobjeglo je u nedjelju preko granice u Tadžikistan, nakon napredovanja talibana na sjeveru Afganistana, saopćila je tadžikistanska pogranična služba, dok su desetke drugih uhvatili talibani.

Prelasci samo naglašavaju ubrzano oslobađanje Afganistana uslijed gotovo potpunog povlačenja stranih sila nakon 20 godina rata u Afganistanu i zastoja mirovnih pregovora.

Stotine članova afganistanskih snaga sigurnosti pobjeglo je pred brzim napredovanjem talibana na sjeveru.

Ali, povlačenja u nedjelju bila su do sada najbrojnija te su se dogodila samo dva dana nakon što je SAD službeno napustio Bagram, svoju glavnu bazu u Afganistanu, u sklopu plana o povlačenju svih stranih vojnika do 11. septembra.

Talibani su zauzeli šest ključnih okruga u sjevernoj provinciji Badakhshan, koja graniči i s Tadžikistanom i Kinom, nakon čega je 1.037 afganistanskih vojnika pobjeglo preko granice, uz tadžikistansko dopuštenje, saopćila je pogranična služba.

U nedjelju je afganistanski predsjednik Ashraf Ghani razgovarao telefonski s tadžikistanskim kolegom Emomalijem Rakhmonom, kako bi raspravili daljnji razvoj situacije.

Dodano je da je Rakhmon izrazio zabrinutost u pogledu “prisilnih prelazaka” članova afganistanskih snaga sigurnosti.

Tadžikistan razmatra postavljanje kampova za potencijalne izbjeglice iz Afganistana, rekli su vladini izvori za Reuters.

Al Jazeera