Video: Prva jedinica sirijskih pobunjenika navodno stigla u Libiju

775

Izvještaji objavljeni prethodnih dana o tome da Turska namjerava dio sirijskih pobunjenika odnosno pripadnika Slobodne sirijske vojske prebaciti u Libiju pokazale su kao tačne.

Prva ispostava boraca jedinice el-Muatesim prebačena je u Tripoli te već učestvuje u vojnim operacijama protiv odmetnutog libijskog generala Halife Haftara.

Ovo dolazi u trenutku šireg napada na sirijsku regiju Idlib od strane Rusije i Irana, u vrijeme kada potreba za ljudstvom nikada nije bila veća, što ukazuje na drugačije planove i prioritete Turske.

Sirijski aktivist Abdurrahman Harkuš, turski analitičar Ömer Özkizilcik i drugi publicirali su dva videosnimka na kojima se vide sirijski pobunjenički borci tokom operacije protiv Haftarovih snaga u zadnja 24 sata.

S druge strane, neki aktivisti su ove informacije porekli tvrdeći kako su videosnimci montirani, dok su drugi rekli kako je u Libiju transportovana samo sirijska turkmenska vojna jedinica a da su arapske i kurdske još uvijek u S. Halepu i Afrinu.

Aktuelni napad na sirijski Idlib ukazuje na sljedeće:
Turska je sirijsku opoziciju iskoristila za postizanje vlastitih nacionalnih interesa
Zajednički dogovor Rusije i Turske o suzbijanju američke dominacije i prisiljavanju kurdskih snaga da se pokore režimu u Damasku
Ne postoji plan o uspostavi tri entiteta u Siriji, režim će silom pokušati osvojiti preostale dijelove države uključujući i one koje drže Kurdi.

Ummet Press