Emiratski aktivisti Majed Al-Sarah i Bahreini Amjad Taha pohvalili su izraelsku okupacionu vojsku tvrdeći da ona “štiti čovječanstvo”, a njihove izjave izazvale su široku kritiku na društvenim mrežama.

Slavljenje izraelske vojske od strane Sarah i Taha pojavile su se u intervjuu s novinarom, a video isječak je objavljen na društvenim mrežama. Dvoje aktivista, koji su posjetili Tel Aviv nakon sporazuma o normalizaciji između njihovih zemalja i Tel Aviva, rekli su: “Ljudi trebaju zahvaliti izraelskoj vojsci”, kako su rekli.

Dvojica aktivista takođe su tvrdili da izraelska vojska “štiti čovečanstvo”, a da su njeni vojnici “heroji koje ne vidite na televiziji ili u filmovima, već ih vidite samo na zemlji”.

Al-Sarah je dodao da „izraelska vojska štiti živote mnogih djece i žena.“ Spiker bi mu odgovorio i pitao: „Izraelska vojska?“ A Al-Sarah je odgovorio: „Naravno, upoznali smo puno vojnika koji izvrsno rade svoj posao spašavajući živote i to je njihova humanitarna dužnost. Da, heroj je “, kaže on.

Izjave aktivista Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina naišle su na zapanjenost i kritiku na društvenim mrežama.

(N. S)