Video: Eksplozija tokom testiranja SpaceX-ovog Starship prototipa

127

Prototip SpaceX-ove nove pogonske rakete za letjelicu “Starship” djelomično je eksplodirao tokom testiranja u mjestu Boca Chica, u Teksasu.

Pogonska raketa ‘Mk1’, dio velike letjelice kojom kompanija planira ići do Marsa i dalje, spektakularno je eksplodirala, razbacujući dijelove u zrak, prenose američki mediji.

Izvršni direktor i osnivač SpaceX-a Elon Musk na Twitteru je nakon eksplozije napisao kako je raketa Mk1 “imala neku vrijednost kao smjernica u izgradnji, ali dizajniranje leta je dosta drugačije”.

Kompanija je u saopštenju navela kako je svrha testiranja u Boca Chici bila “da se sistem stavi pod maksimalni pritisak, pa ishod i nije u potpunosti neočekivan.”

“Nije bilo povrijeđenih, niti ovo predstavlja ozbiljnu prepreku,” dodali su.

Incident su zabilježili entuzijasti koji su uživo prenosili testiranje Starshipa.

Svemirskom letjelicom Starship kompanija želi prevoziti veliki broj ljudi i tereta prema Mjesecu ili Marsu. “Svemirska letjelica može letjeti i prema drugim mjestima Sunčevog sistema te će se moći koristiti više puta”, rekao je Musk na predstavljanju letjelice u septembru. Tada je objavio kako očekuje letjelicu vidjeti u orbiti već za šest mjeseci.

Izvor: Agencije