10.8 C
Sarajevo
Petak, 7 Maja, 2021

Veliki raskol u vladi: Afganistan sada ima dva predsjednika

Dan prije početka unutarafganistanskih pregovora s talibanima (IEA) nastao je veliki politički raskol u afganistanskoj vladi. Aktuelni afganistanski predsjednik Ašraf Ghani i dr. Abdullah Abdullah proglasili su se predsjednicima Afganistana na odvojenim ceremonijama.

Ghani, koji je predsjednik od 2014. godine, održao je svoju ceremoniju inauguracije u Predsjedničkoj palači. Dr. Abdullah ceremoniju je održao u palači Sapedar.

”Ovo je smiješno. I Ashraf Ghani i dr. Abdullah položili su predsjedničke zakletve na paralelnim ceremonijama”, rekao je novinar Ahmad Yar.

Izborna komisija ranije je potvrdila da je trenutni predsjednik Ašraf Ghani odnio tijesnu pobjedu tokom glasanja u septembru, ali dr. Abdullah tvrdi da je izborni rezultat lažan.

Njih dvojica su stari rivali i bili su na ključnim pozicijama u prethodnoj vladi.

Američki predstavnik Zalmay Khalilzad pokušao je zadnjih dana utjecati na dr. Abdullaha da odustane ili da raspodijeli moć između njih dvojice, ali bezuspješno.

“Nemoguće je imati dva predsjednika u jednoj zemlji”, rekao je jedan Afganistanac agenciji AFP. “Umjesto da [obojica] održe ceremonije polaganja zakletve, trebali bi razgovarati jedni s drugima da bi pronašli rješenje.”

Prema pisanju medija bliskih talibanima, Ašraf Ghani ima podršku SAD-a i arapskih država a dr. Abdullah Abdullah ima podršku Rusije, Irana, Turske i drugih zemalja Srednje Azije.

Indija koja je s dvije milijarde dolara podržala afganistansku vladu i vojsku ne zna kojeg predsjednika bi podržala.

”Gdje je bio indijski izaslanik danas na ceremonijama zakletve Ghanija ili Abdullaha u Kabulu? Je li Indija spremna izgubiti bliskog prijatelja u Aziji nakon što je potrošila više od 2 milijarde, ili je uspostavila odnose s novim afganistanskim partnerom (talibanima)?”, rekao je novinar Zalmay Afgan.

Kako god, afganistanska vlada nadzire tek četvrtinu Afganistana a njen raspad na dva dijela ide u korist talibanima (IEA) koji djeluju jedinstveno.

Ummet Press

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes