Veliki požar u rafineriji u Teheranu

Veliki požar izbio je u srijedu u rafineriji na jugu Teherana, a za sada nema izvještaja o žrtvama, objavili su iranski državni mediji.

“Požar je izbio na postrojenju za ukapljeni plin u rafineriji Tondguyan u Teheranu”, rekao je lokalni dužnosnik za državnu televiziju, prenosi Hina.

Vatrogasci su poslani na to područje, objavila je iranska novinska agencija IRNA, dok je televizija objavila da se gusti dim koji se izdiže iznad rafinerije može vidjeti iz različitih dijelova Teherana.

Požar u rafineriji izbio je nekoliko sati nakon što se zapalio najveći brod iranske mornarice “Kharg”, koji je kasnije potonuo u Omanskom zaljevu.

Nisu dana daljnja objašnjenja za najnoviji incident u regiji osjetljivih plovnih putova, gdje se dugogodišnji neprijatelji Izrael i Iran međusobno optužuju za napade na brodove.

“Kharg” je tanker koji je služio za dopunu gorivom ratnih brodova na otvorenom moru.

Porinut je u more 1977. godine, a u flotni sastav iranske mornarice ušao je 1984. godine.

Spasilački napori za “Kharg” trajali su satima, navodi se u saopćenju državne televizije, ali posada je spašena i na sigurnom je.

Incidenti s brodovima događaju se od kako je američki predsjednik Joe Biden stupio na dužnost u januaru, obećavši da će se ponovo pridružiti iranskom nuklearnom sporazumu iz 2015. godine sa šest svjetskih sila.

Komentariši