8 C
Sarajevo
Nedjelja, 25 Septembra, 2022

Velika Britanija uvela sankcije Miloradu Dodiku

Velika Britanija sankcionirala je političare bosanskih Srba Milorada Dodika i Željku Cvijanović zbog pokušaja narušavanja legitimiteta i funkcionalnosti države Bosne i Hercegovine, prenijeli su mediji.

Britanci su u utorak objavili informaciju u vezi s prvim sankcijama uvedenim u okviru režima za sankcije za Bosnu i Hercegovinu. Sankcionirali su Milorada Dodika i Željku Cvijanović zbog narušavanja legitimiteta i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine.

U objašnjenju odluke navodi se kako su “ohrabreni ruskim podrivanjima međunarodnog sustava zasnovanog na pravilima, oboje iskoristili svoje pozicije na vlasti kako bi forsirale de facto secesiju Republike Srpske, jednog od dva entiteta Bosne i Hercegovine, što je direktno u suprotnosti s ustavom zemlje. Milorad Dodik je pokrenuo akciju povlačenja Republike Srpske iz ključnih državnih institucija, koristeći razdornu, opasnu, nacionalističku retoriku, narušavajući domaći i regionalni mir i potičući etničku mržnju i poricanje genocida. U međuvremenu, u listopadu 2021. godine Željka Cvijanović je iskoristila svoju instituciju za podnošenje zakona u Republici Srpskoj kojima se nastoje prenijeti državne nadležnosti na entitetsku razinu. Cvijanović je javno veličala ratne zločince i negirala genocid u Srebrenici.

Radeći u koordinaciji sa SAD-om i drugim partnerima koji dijele mišljenje, ministar vanjskih poslova se nada da će današnja objava potaknuti druge nacije da primjene slične restriktivne mjere koje političare pozivaju na odgovornost za njihovo destabilizirajuće i opasno ponašanje”.

Britanske sankcije znače da Dodik i Cvijanović neće moći putovati u Veliku Britaniju niti koristiti ili pristupiti bilo kojoj imovini koju eventualno posjeduju u njoj.

Ministrica vanjskih poslova Elizabeth Truss izjavila je da oni namjerno potkopavaju teško stečeni mir u Bosni i Hercegovini.

“Ohrabreni Putinom, njihovo bezobzirno ponašanje je prijetnja za stabilnost i sigurnost diljem Zapadnog Balkana. Ovim oštrim sankcijama pokazujemo da će neprijatelji mira biti pozvani na odgovornost”, poručila je Truss.

Agencije

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes