6 C
Sarajevo
Srijeda, 21 Septembra, 2022

Uzbekistan bi mogao graditi željeznicu na teritoriju talibana

Dvije velike uzbekistanske investicije u Afganistan, gradnja željeznice do Herata do Mazari-Šerifa i instalacija mreže za distribuciju električne energije u sjevernom Afganistanu, mogle bi biti otkočene nakon sastanka političke delegacije talibana i visokih dužnosnika uzbekistanske vlade, objavili su talibani.

Naime, Mulla Baradar Akhund, predvodnik talibanske delegacije, razgovarao je prethodne sedmice s uzbekistanskim ministrom vanjskih poslova od kojeg je zatražio da Uzbekistan dovrši svoje razvojne projekte u Afganistanu a koji su zaustavljeni zbog rata.

”Uvaženi Mulla Baradar ih je uvjeravao da će Islamski Emirat (IEA) obezbijediti ​​svu potrebnu pomoć na područjima koja su pod njihovom kontrolom, jer navedeni projekti nisu izričito povezani s Islamskim Emiratom niti su vlasništvo čelnika režima u Kabulu, već je to imovina cijele nacije i zbog interesa Afganistanaca i njihovog napretka.

Uzbekistanski ministar vanjskih poslova pozvan je da ozbiljno zatraži od režima u Kabulu da se također uklone sve prepreke koje su stvorile za provedbu ovog projekta što je brže moguće.” rekao je glasnogovornik talibana Zebihullah Mudžahid.

Uzbekistan je još 2017. godine objavio kako želi graditi prugu od Herata do Mazari-Šerifa, nakon što je dionica pruge od Uzbekistana do Mazari-Šerifa dovršena, ali je projekat blokiran zbog sukoba i formalnih problema.

Željeznica bi trebala proći kroz veliki dio teritorija kojeg kontrolišu i nadziru talibani.

Pruga koju bi Uzbekistan izgradio koristila bi se za transport robe iz Uzbekistana pa do Irana i morske luke Karači u Pakistanu odakle bi se slala u druge države svijeta. Pruga bi značajno olakšala život Afganistanaca koji bi osim prijevoza željeznicu mogli također koristiti za prijevoz svoje trgovačke robe do Pakistana.

Ummet Press

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes