Uskoro nova država u Arapskom zaljevu?

511

Abdul-Halik Abdullah, bivši savjetnik prijestolonasljednika Abu Dabija, predvidio je skoru pojavu nove nezavisne arapske države u regiji Arapskog zaljeva.

Naime, Abdul-Halik Abdullah je putem svog Twitter računa napisao: “Možda će se uskoro pojaviti nezavisna arapska država u Arapskom zaljevu koja će nositi naziv Republika Ahvaz.”

Ubrzo su se pojavile mnogobrojne reakcije i komentari na ovu izjavu Abdul-Halika Abdullaha, koja je nastala u svjetlu eskalacije krize između Amerike i Irana.

U tom kontekstu, saudijski pisac Turki el-Hamad, rekao je: “Ako se to dogodi, Iran će umrijeti. Sve naftne bušotine nalaze se u Ahvazu.”

Jedan aktivista je opet napisao: ”Nadamo se tome, ali ko će uspostaviti tu državu, da neće možda Trump?”

Dok je drugi aktivista ismijao takvu mogućnost, rekavši: “Možda je zbog uzimanja viška hrane nakon dugih sati posta, profesor izgubi zdravo rasuđivanje.”

“Možda će uskoro Bahrein ponovo postati iranska regija”, napisao je jedan aktivista.

Abdul-Halik Abdullah dotakao se američko-iranske krize u svojim prethodnim tweetovima, gdje je, između ostaloga, rekao: “U slučaju rata u regiji, američke snage identificirale su oko 35.000 vojnih ciljeva u Iranu koji će biti selektivno i sistematski uništeni, uključujući iranske raketne bacače i vojne baze koje prijete plovidbi kroz Hormuški tjesnac, a koje je Iran sagradio na otoku  Abu Musa u UAE, koji je okupiran od strane Irana još od 1971.”

Ehvaz ili Ahvaz je glavni grad i središte pokrajine Huzistan. Smješten u jugozapadnom Iranu. Prema popisu iz 2006. godine, broj stanovnika u gradu Ahvaz bio je 1.841.145. To je najveći grad u pokrajini Huzistan.

saff.ba