11 C
Sarajevo
Petak, 26 Novembra, 2021

Upitno partnerstvo: Turska želi da Katar obuzda Al Jazeeru

Turski dužnosnici godinama su se žalili na negativne i jednostrane izvještaje Al Jazeere o Turskoj, tvrdeći kako je kanal kojeg finansira Katar snažno fokusirao na teme o navodnim kršenjima ljudskih prava Erdoganove vlade i zločinima protiv Kurda.

Al Jazeera se povodom turske vojne operacije u Siriji gotovo svrstala na stranu Kurda, redovno prenoseći izjave kurdskog zapovjednika Mazluma Abdija, što je frustriralo Tursku koja počinje dovoditi u pitanje svoje partnerstvo s Katarom.

Turska i Katar su jako bliski saveznici, a njihov odnos se pobošljao nakon što su regionalne arapske države uvele blokadu Katara. Dvije države su svoje savezništvo proširili i u Siriji, Somaliji i Libiji gdje naoružavaju i finansiraju lokalne vlade koje se neprijateljski odnose prema saudijsko-emiraćanskim interesima.

Turska ima veliku vojnu bazu u Kataru koja je uspostavljena radi podrške tamošnjoj vladi, međutim, medijska politika Al Jazeere bi taj odnos mogla narušiti.

Turski vladajući krugovi ne kriju svoj bijes zbog Al Jazeerine politike i njenog utjecaja, a posljednjih dana je preraslo u sveopće neprijateljstvo.

Prošle sedmice, turska državna radiotelevizija TRT i njen sestrinski engleski kanal TRT World počeli su otvoreno kritizirati Al Jazeeru zbog negativnog uredničkog stava o tekućoj turskoj ofanzivi na sjeveru Sirije.

„Al Jazeera često navodi izjave Ferhada Abdi Sahina [Mazloum Abdi], jednog od kolovođe u terorističke organizacije” izjavio je voditelj TRT-a.

TRT ističe kako je nazivanje terorista YPG-a jednostavno Kurdima, zanemarujući njihovu pozadinu i povezanost s PKK-om, nanijelo veliku štetu Turskoj u sveopćem stavu javnosti prema turskoj ofanzivi.

TRT je potom predstavio izvještaj Human Rights Watcha koji je pozvao katarsku vladu da istraži smrt radnika migranata u zemlji, što je bila poruka Kataru da će turski mediji odgovoriti na isti način odnosno kritizirati postupke katarske vlade i njenog emira.

U ponedjeljak, Daily Sabah, turski list na engleskom jeziku koji je usko povezan s turskom vladom, objavio je jeziv naslov u kojem je Al Jazeera okrivljena za širenje “protu-turske propagande pod izgovorom neovisnog i objektivnog novinarstva”.

U uvodu je istaknuto da je budućnost tursko-katarskog partnerstva u pitanju ako Al Jazeera ne “izbaci” sve pojedince koji “truju” savez.

Kada su u pitanju izvještaji iz Sirije, Al Jazeera se često svrstava na stranu koju zastupaju Sjedinjene Američke Države. Al Jazeera veliku pažnju posvećuje i Iranu te redovno objavljuje Rouhanijeve poruke.

Saudijska Arabija, UAE i Turska, regionalni suparnici i rivali, sada imaju nešto zajedničko – neprijateljstvo prema najvećoj arapskoj TV kući.

Ummet Press

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes