Upad izraelske vojske i policije u Al-Aksu: Povrijeđeno više od 205 muslimana

Broj povrijeđenih Palestinaca u sinoćnjem upadu izraelske policije u džamiju Al-Aksa u okupiranom Istočnom Jerusalemu prešao je 205, dok je povrijeđeno i 17 izraelskih policajaca.

Izraelska policija rastjerivala je vjernike i u ostalim dijelovima grada, u novom rastu tenzija između Izraela i Palestinaca.

U akciji je učestvovalo nekoliko stotina izraelskih policajaca.

U lokalne bolnice prebačeno je 88 Palestinaca, dok su ostali tretirani u ambulantama.

Većina povreda posljedica je gumenih metaka koje su ispaljivali izraelski policajci, a koristili su i šok bombe i suzavac.

Prema snimcima s lica mjesta, Palestinci su na policajce bacali stolice, cipele i kamenje, a oni su odgovorili vatrom. Izraelska policija također je zatvorila kapije koje vode ka Al-Aksi.

Palestinski Crveni polumjesec formirao je poljsku bolnicu na tom području zbog prezauzetih bolničkih kapaciteta.

Navodi se da je jedan od povrijeđenih ostao bez oka, da su dvojica zadobili ozbiljne povrede glade, a da još dvojica imaju frakturu vilice.

Izraelska policija tvrdi da je bila prinuđena da primijeni silu kako bi “uspostavila javni red narušen pobunom više hiljada vjernika”, prenio je BBC.

Predstavnici džamije su pozvali preko zvučnika na smirivanje situacije zahtijevajući od policije da “odmah prekine ispaljivati gumene metke i suzavac na vjernike”, a od mladih Palestinaca da se “smire i prekinu da protestuju”, navedeno je u izvještaju dopisnika Reutersa sa lica mjesta.

Deseci hiljada palestinskih vjernika došli su u Al-Aksu da obiježe posljednji petak mjeseca ramazana, a mnogi su ostali kako bi protestovali u znak podrške Palestincima koji se suočavaju sa iseljavanjem iz svojih domova na teritoriji koju je okupirao Izrael, a koju jevrejski doseljenici žele prisvojiti.

Ovi sukobi su se nastavili na jučerašnji incident u kojem su izraelske snage ubile dvojicu Palestinaca, nakon što su tri muškarca otvorila vatru na izraelsku bazu na okupiranoj Zapadnoj obali.

Američki State Department objavio je da je „izuzetno zabrinut“ zbog nasilja u Jerusalemu, te je pozvao izraelske i palestinske zvaničnike da „djeluju odlučno“ kako bi deeskalirali tenzije.

Ned Price, glasnogovornik State Departmenta, napisao je u izjavi da „nema izgovora za nasilje“.

„Takvo krvoproliće je veoma uznemirujuće, dolazi u posljednjim danima ramazana. To uključuje i napad na izraelske vojnike i recipročne napade na Palestince na Zapadnoj obali, koje smo također osudili“, napisao je Price.

On je još dodao da je SAD „duboko zabrinut“ zbog potencijalnog iseljavanja palestinskih porodica iz naselja Sheikh Jarrah i Silwan u Jerusalemu.

IZVOR: AGENCIJE

Komentariši