UN obnovio dostavu pomoći Siriji, prepolovio trajanje operacije

0
108
epa06605900 Boys talk near a UN car in rebels-held Douma, Syria, 15 March 2018. Syrian Arab Red Crescent (SARC) in cooperation with the International Committee of the Red Cross (ICRC) and the UN delivered a humanitarian aid convoy of 25 trucks to Douma city in Eastern Ghouta. On 19 February 2018 the Syrian government started a military campaign to regain control of rebels-held Eastern Ghouta in Damascus's countryside. Around 1500 civilians were killed according to local reports. EPA-EFE/MOHAMMED BADRA

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda je obnovilo nastavak šest godina duge operacije isporuke humanitarne pomoći milionima sirijskih civilima, ali broj graničnih prijelaza je prepolovljen, a dozvola dana za šest mjeseci umjesto godine dana kako bi se izbjegao ruski veto.

Petnaestočlano vijeće dopustilo je nastavak isporuke prekogranične humanitarne pomoći milionima sirijskih civila iz dva mjesta u Turskoj, no odbacilo je isporuke iz Iraka i Jordana, prenosi Hina.

Nadalje, Vijeće je produžilo operaciju dostave pomoći samo za šest mjeseci, umjesto na godinu dana.

Rusija i Kina bile su suzdržane, a zbog razvodnjavanja teksta rezolucije apstinirale su Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija. Ostalih 11 članica glasalo je ‘za’ rezoluciju.

Da Vijeće sigurnosti nije u zadnjem trenutku postiglo dogovor, pomoć bi bila ukinuta jer je prijašnje odobrenje trebalo isteći u ponoć.

Pomoć za milione

UN je rekao da se 2,7 miliona ljudi na sjeverozapadu Sirije i 1,3 miliona na sjeveroistoku zemlje oslanja na pomoć iz prekograničnih dostava.

Odobrenje Vijeća  potrebno je jer sirijska vlada nije pristala na prekogranične isporuke pomoći.

Od 2014, rezolucijom se dopušta  UN-u da šalje pomoć u dijelove Sirije koji nisu pod kontrolom predsjednika Bashara al-Assada preko dva granična prelaza iz Turske na sjeverozapadu, jednog iz Iraka na sjeveroistoku i jednog iz Jordana na jugu, koje trenutno nije u upotrebi.

Rusija i Kina su prošlog mjeseca stavile veto na rezoluciju koja bi omogućila isporuke u daljnjih 12 mjeseci i dva centra u Turskoj i jednog u Iraku. To je bio 14. ruski veto na akcije povezane sa Sirijom od kada je sukob u toj državi buknuo 2011. godine.

Vijeće je također prošlog mjeseca glasalo o ruskom nacrtu rezolucije, ali bilo je samo pet glasova za, šest protiv i četiri suzdržana.

No, 1. januara zamijenjeno je pet članica Vijeća, pa neki diplomati smatraju da bi Rusija sada mogla imati veću podršku.

Izvor: Agencije