10.8 C
Sarajevo
Petak, 7 Maja, 2021

UN obnovio dostavu pomoći Siriji, prepolovio trajanje operacije

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda je obnovilo nastavak šest godina duge operacije isporuke humanitarne pomoći milionima sirijskih civilima, ali broj graničnih prijelaza je prepolovljen, a dozvola dana za šest mjeseci umjesto godine dana kako bi se izbjegao ruski veto.

Petnaestočlano vijeće dopustilo je nastavak isporuke prekogranične humanitarne pomoći milionima sirijskih civila iz dva mjesta u Turskoj, no odbacilo je isporuke iz Iraka i Jordana, prenosi Hina.

Nadalje, Vijeće je produžilo operaciju dostave pomoći samo za šest mjeseci, umjesto na godinu dana.

Rusija i Kina bile su suzdržane, a zbog razvodnjavanja teksta rezolucije apstinirale su Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija. Ostalih 11 članica glasalo je ‘za’ rezoluciju.

Da Vijeće sigurnosti nije u zadnjem trenutku postiglo dogovor, pomoć bi bila ukinuta jer je prijašnje odobrenje trebalo isteći u ponoć.

Pomoć za milione

UN je rekao da se 2,7 miliona ljudi na sjeverozapadu Sirije i 1,3 miliona na sjeveroistoku zemlje oslanja na pomoć iz prekograničnih dostava.

Odobrenje Vijeća  potrebno je jer sirijska vlada nije pristala na prekogranične isporuke pomoći.

Od 2014, rezolucijom se dopušta  UN-u da šalje pomoć u dijelove Sirije koji nisu pod kontrolom predsjednika Bashara al-Assada preko dva granična prelaza iz Turske na sjeverozapadu, jednog iz Iraka na sjeveroistoku i jednog iz Jordana na jugu, koje trenutno nije u upotrebi.

Rusija i Kina su prošlog mjeseca stavile veto na rezoluciju koja bi omogućila isporuke u daljnjih 12 mjeseci i dva centra u Turskoj i jednog u Iraku. To je bio 14. ruski veto na akcije povezane sa Sirijom od kada je sukob u toj državi buknuo 2011. godine.

Vijeće je također prošlog mjeseca glasalo o ruskom nacrtu rezolucije, ali bilo je samo pet glasova za, šest protiv i četiri suzdržana.

No, 1. januara zamijenjeno je pet članica Vijeća, pa neki diplomati smatraju da bi Rusija sada mogla imati veću podršku.

Izvor: Agencije

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes