21 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 16 Maja, 2022

Umjesto američko-iranskog, bit će to arapsko-perzijski rat

Autor: Ibrahim Karagul

Ne smijemo dopustiti da nam detalji zaslijepe oči i trebamo obratiti pažnju na promjene političke ravnoteže u svijetu i uspon novih političkih i ekonomskih sila u dvadeset i prvom vijeku.

Zapadne sile s jedne strane bore se protiv islama,a s druge strane iskorištavaju muslimane u borbi protiv drugih sila u usponu. Štaviše, ove sile potpiruju fitilj sukoba između muslimana i usmjeravaju određene skupine muslimana protiv islama. Svjedoci smo kako zapadne sile trenutno stvaraju novu oluju kojoj je cilj da uništi čitavu regiju Bliskog istoka.

Dva princa za uništenje regije

Ono što pokušavaju predstaviti kao američko-iranske tenzije, nije ništa drugo do priprema za arapsko-perzijski rat. Bliski istok se danas nalazi pred izazovom iranskog ekspanzionizma s jedne i arapskog nacionalizma, koji propagiraju prijestolonasljednici Emirata i Saudijske Arabije, s druge strane. Sve to vodi ka destruktivnom sukobu između Perzijanaca i Arapa u kojem se svaka od dvije strane nada pobjedi, ali rezultat tog sukoba bit će uništenje regije i američko-izraelska pobjeda.

Islam i sve što ima veze sa vjerom bit će eksploatarino u ovom ratu koji će se predstavljati kao vjerski ili sektaški, jer je to svakoj strani potrebno da mobilizira mase i kreira potrebni naboj.

Obratimo pažnju

Dozvolite da podsjetim na sljedeće:

Zaljevske zemlje dopustile su Sjedinjenim Državama da na njihovom tlu uspostave svoje vojne baze, navodno radi sukoba s Iranom. Isto tako, ove zemlje će dopsutiti da njihov vazdušni i morski prostor služi interesima Sjedinjenih Država i Izraela. Zapravo, to je već odavno slučaj, ali sada možemo očekivati da se to intenzivira.

Saudijska Arbija okupit će arapske zemlje da im priša o iranskoj prijetnji i pokušat će oformiti snažan arapski savez za sučeljavanje sa Iranom. Očekuje se da se ovaj skup održi u Mekki. Zašto baš u Mekki? Zašto ne u Džiddi, Rijadu, ili Dubaiju? To je zato što se plamen sukoba već počeo potpaljivati, a obje strane, i Arapi i Perzijanci, igrat će na kartu vjerskih vrijednosti.

Skup u Mekki treba pokazati SAD-u i Izraelu jesu li Arapi spremni

Vidjet ćemo mnogo negativnih pojava i možemo očekivati da će islamski svijet ući u fazu opasne mentalne podvojenosti. To je zato što zapadne sile žele učiniti muslimane nesposobnim da podignu glavu protiv vlastitog poniženja. A tek to će donijeti pravu propast.

Sjedinjene Države i Izrael možda očekuju da im skup u Mekki pošalje poruku da su spremni.

Sjedinjene Države su odlično iskoristile ekspanzionistričke težnje Irana za svoj vlastiti rat protiv islama; „iransku prijetnju“ su maksimalno eksplotarili pred Arapima, pa su zemlje koje predvode Saudijska Arabija i Emirati svoju budućnost i svoje resurse vezali za sukob protiv Irana.

Turska je meta rigidnog arapskog nacionalizma

Prije nego što su stvari otišle predaleko, mogla se desiti „mirna“ intervencija. Turska je tu mogla odigrati pozitivnu ulogu. No, nerazumno emiratsko neprijateljstvo i agresivna politika prema Turskoj zatvorili su vrata ovoj prilici.

Kuriozitet je da su se Emirati, Saudijska Arabija i Egipat, dok su kreirali neprijateljski naboj prema Iranu, obrušili na Tursku. Oni šire ideju o „prijetnji“ koju predstavlja Turska i napadaju Tursku i njene interese gdje god to mogu: u Siriji, Iraku, Libiji, Sudanu, Somaliji.

Izgleda, dok se premaju za rat protiv Irana, već su počeli rat protiv Turske.

Je li poslije Jerusalema red na Mekku?

Ni Sjedinjene Američke Države ni Izrael neće napasti Iran. Oni će samo potpaliti plamen sukoba koristeći se pričom o „iranskoj prijetnji“. U nastavku možemo očekivati da će Irak, Sirija i Liban biti poprište sukoba između Irana i američko-izraelskih saveznika među Arapima. To će biti lijepa zabava za zapadne sile, koju će s uživanjem pratiti, možda decenijama. U tim okolnostima status Mekke i Medine postat će političko pitanje koje se tiče svih muslimana. Mekka će, nakon Jerusalema, postati talac nerazumne politike Emirata i Saudijske Arabije. Zato sam još ranije upozoravao da treba zaustaviti ovu opasnu oluju „prije nego se tenkovi približe Kabi“.

Američke snage u arapskom zaljevu nisu tu da bi se borile protiv Irana, nego da bi pocijepale arapski svijet i udarile u srce islama.

saff.ba

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes