Ukrajina optužuje Njemačku da je sprečava u nabavci odbrambenog oružja

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski optužio je Njemačku da je spriječila isporuku odbrambenog oružja Kijevu, na vrhuncu napetosti s Moskvom za koju sumnja da priprema invaziju.

“Njemačka nas je nedavno spriječila da dobijemo pošiljke sistema za borbu protiv dronova i snajpera, koji su isključivo odbrambeni sistemi, u sklopu NATO saradnje”, rekao je Zelenski u intervjuu za talijanski list La Repubblica, a prenose Hina i AFP.

“Svaka demokratska država koja se štiti od agresije mora imati pravo na nabavku odbrambenog oružja. No, u određenim prijestolnicama dominira strah”, istaknuo je.

Suočen s “agresivnošću” Rusije, Kijev je u novembru dao naznake da želi od Zapada nabaviti dodatno odbrambeno oružje.

Istočna Ukrajina je od 2014. godine poprište rata s proruskim separatistima. Ovaj sukob, koji je odnio više od 13.000 života, započeo je nakon ruske aneksije poluotoka Krima.

Prijetnje zapadnih saveznika

Posljednjih sedmica napetost je dodatno eskalirala, a Zapad optužuje Kremlj da planira invaziju na Ukrajinu i uporno Rusiji šalje upozorenja.

U tom kontekstu, američki predsjednik Joe Biden razgovarao je prošle sedmice s Putinom, zaprijetivši mu sankcijama “kakve nikada nije vidio” u slučaju napada na Ukrajinu.

Do sada ti napori nisu dali rezultate, ustvrdio je Zelenski u utorak. “Zahvalni smo na podršci, ali ovi dosadašnji kolektivni napori nisu dovoljni” za promjenu politike Moskve, požalio se.

Ukrajinski predsjednik je rekao da se uprkos razgovorima između Moskve i Washingtona, nagomilani ruski vojnici i vojna oprema na granici s Ukrajinom ne smanjuju.

Strahujući od eskalacije na terenu, Zapad je dugo oklijevao prodavati oružje Kijevu, ali su Ukrajinci na kraju uspjeli nabaviti neke osbrambene sisteme.

IZVOR: AGENCIJE

Komentariši