Ujedinjeni Arapski Emirati interveniraju u etiopskom ratu

Televizija Al-Jazeera sa sjedištem u Kataru objavila je da posjeduje satelitske snimke koji pokazuju da Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) podržavaju centralnu vladu protiv Tigrajskih pobunjenika u tekućem građanskom ratu u Etiopiji.

Prema ovim informacijama, iz UAE se obavljaju mnogi tajni letovi za Etiopiju. Kroz ove letove, UAE obezbjeđuju napredno oružje i vojne zalihe svih vrsta centralnoj vladi Etiopije.

Zračnom linijom između UAE i Etiopije, španska kompanija je obavila 54 leta, a ukrajinska 39 letova za manje od mesec dana.

Na karti letenja i satelitskim snimcima prikazani su avioni koji su nedavno stigli iz baze Siveyhan u Abu Dabiju, Ujedinjeni Arapski Emirati, u bazu Harar Meda, južno od glavnog grada Etiopije Adis Abebe.

Slike pokazuju dron kineske proizvodnje Wing Loong koji je prvi put dokumentiran u etiopskim vojnim bazama.

Veći dio ratom razorene sjeverne Etiopije je pod prekidom komunikacije, a pristup novinarima je ozbiljno ograničen. To otežava provjeru tvrdnji na bojnom polju.

Centralna vlada Etiopije navodi da je Rusija, Turska, Maroko i Ujedinjeni Arapski Emirati podržavaju u ratu koji je u toku. SAD optužuju Egipat i Sudan da podržavaju pobunjenike iz sjeverne etiopske regije Tigraj.

Ummet Press

Komentariši