8 C
Sarajevo
Petak, 24 Septembra, 2021

U novim ruskim napadima u Idlibu poginulo petero civila

Najmanje petero civila ubijeno je u napadu kojeg su ruske terorističke zračne snage izvele na području Halepa, u deeskalacijskoj zoni Idlib, na sjeverozapadu Sirije, javlja Anadolu Agency (AA).

U napadu je ranjeno devet civila. Ruski avioni od jutarnjih sati izvode zračne napade na naselja na zapadu Halepa.

Prema podacima Civilne zaštite (Bijele beretke), poginulo je pet, a ranjeno devet osoba.

Blizu 27.000 civila u protekla dva dana je izbjeglo iz unutrašnjosti sirijske provincije Idlib ka turskoj granici.

Zbog napada snaga odanih režimu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada i njegovih krstaških ruskih i proiranskih šiitskih saveznika, civili iz deeskalacijske zone Idlib migriraju u mjesta na sirijsko-turskoj granici.

Riječ je o civilima koji bježe iz zapadnih i južnih periferija Halepa koje su unutar granica uspostavljene zone deeskalacije Idlib.

Prije početka sirijskog rata, u Idlibu je živjelo dva miliona ljudi, a početkom rata broj stanovnika je upolovljen zbog žestokih sukoba. U martu 2015. godine sirijske opozicione snage zauzele su Idlib i on je od tad svojevrsna utvrda sirijske opozicije.

Idlib je tako postao utočište prognanih, pa trenutno u toj sirijskoj regiji živi četiri miliona ljudi koji su meta stalnih režimskih i napada ruskih snaga koje su se u rat uključile u oktobru 2015. godine.

Uz posredstvo Turske, Rusije i Irana, tokom majskih pregovora 2017. godine u Astani je Idlib proglašen zonom deeskalacije. U Sočiju je 17. septembra 2018. postignut dodatni dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone.

Shodno dogovoru, opozicione snage su povukle teško naoružanje iz regije, a snage odane Assadovom režimu nisu obustavile artiljerijske i zračne napade u toj regiji.

Od potpisivanja tog sporazuma u napadima Assadovih snaga i njegovih saveznika u Idlibu je u protekloj godini raseljeno je više od 1,3 miliona ljudi. U napadima je ubijeno najmanje 1.600 civila.

(AA / UP)

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes