11 C
Sarajevo
Petak, 26 Novembra, 2021

U napadu ruskih zračnih snaga u Idlibu ubijeno četvero civila

Najmanje četvero civila ubijeno je u napadu kojeg su ruske zračne snage izvele na području deeskalacijske zone Idlib na sjeverozapadu Sirije, javlja Anadolu Agency (AA).

Aktivisti sirijske opozicije za AA su kazali da su ruski avioni tokom protekle noći gađali naselja na zapadnoj periferiji Halepa koja su u granicama proglašene zone deeskalicije Idlib.

“Bijele beretke” su saopćile da je najmanje četvero članova porodice ubijeno u mjestu Bala, a da je među ubijenim i dvoje djece.

Prije početka sirijskog rata u Idlibu je živjelo dva miliona ljudi, a početkom rata broj stanovnika je upolovljen zbog žestokih sukoba. U martu 2015. godine sirijske opozicione snage zauzele su Idlib i on je od tad svojevrsna utvrda sirijske opozicije.

Idlib je tako postao utočište prognanih pa trenutno u toj sirijskoj regiji živi blizu četiri miliona ljudi koji su meta stalnih režimskih i napada ruskih snaga koje su se u rat uključile u oktobru 2015. godine.

Uz posredstvo Turske, Rusije i Irana, tokom majskih pregovora 2017. godine u Astani je Idlib proglašen zonom deeskalacije. U Sočiju je 17. septembra 2018. postignut dodatni dogovor o primirju u Idlibu i uspostavi deeskalacijske zone.

Shodno dogovoru, opozicione snage su u oktobru povukle teško naoružanje iz regije, a snage odane Assadovom režimu nisu obustavile artiljerijske i zračne napade u toj regiji.

Zbog napada Assadovih snaga i njegovih proiranskih i ruskih saveznika, stotine hiljada civila iz unutrašnjosti Idliba raseljeno je na sjever te regije u kampove u blizini sirijsko-turske granice.

(AA )

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes