U Jemenu 75 posto djece pati od akutne pothranjenosti

Sedamdeset pet posto djece u Jemenu pati od akutne pothranjenosti, objavila je u ponedjeljak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), prenosi Anadolu Agency (AA).

WHO je na Twitteru objavio da oko 16,2 miliona ljudi, što predstavlja više od polovine ukupnog broja stanovnika te zemlje, nema obezbjeđenu hranu.

Ujedinjene nacije upozoravaju da je u Jemenu na sceni jedna od najvećih humanitarnih kriza u svijetu sa milionima ljudi čiji životi su ugroženi zbog gladi i nedostatka osnovnih uslova za život.

Vijeće sigurnosti UN-a je u oktobru izrazilo “ozbiljnu zabrinutost zbog teške humanitarne situacije u Jemenu, uključujući gladovanje i rastući rizik od velike gladi, što je dodatno pogoršano teškom ekonomskom situacijom.”

Jemen je poprište sukoba i nasilja od 2014. godine, kada je pobunjenički pokret Husi preuzeo kontrolu u većem dijelu zemlje, uključujući glavni grad Sanu.

Konflikt je eskalirao godinu kasnije kad su Saudijska Arabija i njeni arapski saveznici stali uz Vladu Jemena i počeli izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika, u kojima je poginulo 233.000 osoba.

Konflikt se produbio posljednjih mjeseci u raznim dijelovima zemlje, uključujući centralni grad Marib gdje su šijski Husi pojačali napade kako bi preuzeli kontrolu nad naftom bogatom pokrajinom, koja je također jedno od najvažnijih uporišta jemenske centralne vlade.

AA

Komentariši