Subota, Juli 20, 2019
Naslovnica Vijesti Global U Evropi se godišnje baci hrane u vrijednosti od preko 140 milijardi...

U Evropi se godišnje baci hrane u vrijednosti od preko 140 milijardi eura

Trećina proizvedene hrane iz cijelog svijeta godišnje se baci, uglavnom zbog prekomjerne kupovine u kućanstvima te slabog razumijevanja značenja roka trajanja, ali i neprivlačnog izgleda voća i povrća koje se najviše odbacuje zbog čega je o problemu potrebno obrazovati mlade od najranije dobi, zaključak je konferencije “Čini dobro: Čuvaj hranu!”, održane u četvrtak u Europskom parlamentu u Bruxellesu.

“Nestala je svijest o vrijednosti hrane, o trudu i resursima potrebnim da se proizvede te se hrana baca u ogromnim količinama. Tu svijest je moguće vratiti kroz informiranje i obrazovanje, pogotovo djece”, rekla je zastupnica Biljana Borzan (S&D) u četvrtak na konferenciji u EP-u.

Hrvatska europarlamentarka je u četvrtak, u suradnji s francuskom zastupnicom Angelique Delahaye (EPP) i Svjetskom organizacijom Ujedinjenih naroda za hranu – FAO, održala konferenciju na kojoj su predstavljeni podaci o količinama odbačene hrane u svijetu te školski program i pedagoški materijali razvijeni kako bi se među djecom i mladima razvila svijest o vrijednosti hrane.

Program FAO-a “Čini dobro: Čuvaj hranu!” pokusno je uveden u 18 škola u Italiji, Francuskoj, Belgiji i Engleskoj.

Školski programi organizirani su za četiri dobne skupine, od predškolske dobi do srednje škole, koji uključuju predavanja, igre, vježbe i umjetničke aktivnosti kojima je cilj prevencija bacanja hrane, praksa za koju se smatra da će je djeca najbolje usvojiti u vlastitim kućanstvima i obiteljima.

Gubici i bacanje, a glad u stalnom porastu

“Ključna aktivnost za pojedine skupine djece je educiranje obitelji i vršnjaka o očuvanju hrane. Druge skupine potiče se na kuhanje. Ono što želimo učiniti jest transformirati djecu i mlade iz prekomjernih potrošača u one koji brinu o očuvanju i smanjenju bacanja hrane”, rekla je predstavnica iz FAO-a Rossa Rolle.

Prema podacima FAO-a, svake se godine u svijetu baci gotovo jedna trećina proizvedene hrane, odnosno 1,3 milijarde tona, a od toga se u Europskoj uniji baci blizu 88 milijuna tona, odnosno 173 kilograma po osobi, najviše iz kućanstava.

Procjenjuje se kako time EU svake godine gubi blizu 143 milijarde eura.

Istovremeno, smatra se kako je blizu 821 milijun ljudi kronično pothranjen te su siromaštvo i glad u stalnom rastu.

“Trenutačno postoje kapaciteti za proizvodnju dovoljno hrane i nutritivnu prehranu za svaku osobu na Zemlji”, naglasila je Rolle.

“Voće i povrće, koji su bogat izvor mikronutrijenata i vitamina za ispunjavanje dnevnog preporučenog unosa, najviše se odbacuju, posebice u odnosu na druge grupe hrane”, rekla je Rolle.

Industrijalizirane zemlje te one u razvoju bacaju gotovo jednake količine hrane godišnje, blizu 650 milijuna tona, a najviše se odbacuje voće i povrće, više od 40 posto.

Količina bačene hrane bi se u EU do 2030. godine trebala smanjiti za 50 posto.

U inicijativi se posebno naglašava važnost informiranja i uključivanja djece u ovu akciju.

Usvojene smjernice inicijative nisu zakonski obvezujuće.

Izvor: Agencije

Must Read

Svjetsko tržište dronova bit će vrijedno 14 milijardi dolara

Svjetsko tržište dronova za civilne namjene, na kojem dominiraju kineski proizvođači, utrostručit će se u sljedećih 10 godina, na 14,3 milijarde dolara, prema novom...

SAD planira poslati stotine vojnika u Saudijsku Arabiju

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa pojačava svoje kontroverzne vojne odnose sa Saudijskom Arabijom, pripremajući se da pošalje stotine vojnika u tu zemlju usred sve...

Okončana operacija talibana u Kandaharu, ubijeno i ranjeno preko 100 režimskih vojnika i policijaca

Vojna operacija talibanske vojske u Kandaharu okončana je nakon više od 15 sati intenzivnih borbi koje su vođene unutar glavne baze i zgrade sjedišta...
video

Afganistan: Talibani se probili u bazu i glavno sjedište policije u Kandaharu

Afganistanski talibani danas popodne probili su se u glavno sjedište režimske policije unutar grada Kandahara nakon taktičke eksplozije koja im je omogućila brzo napredovanje.Izvori...

Sirijske islamske snage sada se direktno suočavaju s ruskom vojskom na jugu Idliba

Rusija je u posljednjih nekoliko dana poslala specijalne snage kao pomoć Assadovoj vojsci u vojnoj akciji kojom već više od dva mjeseca nastoji preuzeti...

POPULARNO ZADNJIH 7 DANA