U Berlinu završena mirovna konferencija za Libiju

Izbor urednika

Afganistan: Talibani eliminirali 40 vladinih vojnika i policajaca u Takharu

Vladin šef sigurnosti afganistanske sjeverne provincije Takhar i preko 40 vojnika i policajaca ubijeni su u napadima talibana, potvrdili su u srijedu dužnosnici. Kapetan Raaz...

Azerbejdžan objavio osvajanje još 13 sela kod grada Jabrayil

Azerbejdžanska vojska oslobodila je još 13 sela kod grada Jabrayil od armenskih snaga, objavio je u ponedjeljak predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev, prenosi Anadolu Agency...

Talibani: Amerikanci snose odgovornost za grubo kršenje sporazuma

"Američke snage prekršile su sporazum iz Dohe izvođenjem prekomjernih zračnih napada koji su pratili najnovija zbivanja u pokrajini Helmand. Shodno sporazumu iz Dohe, američkoj vojsci...

Masivna ofanziva talibana u Helmandu, Amerikanci prekršili sporazum

Proteklih dana talibani su pokrenuli masivnu vojnu ofanzivu u jugozapadnoj pokrajini Helmand, najveću u ovoj godini, nakon neuspjeha pregovora s vladom u Kabulu. Oko 50...

U Berlinu je završena mirovna konferencija za Libiju, objavila je novinska agencija Anadolija. Za stolom su sjedili predstavnici Vlade sa sjedištem u Tripoliju i ratni vođa Halifa Haftar koji ima uporište na istoku zemlje.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je novinarima kako su učesnici konferencije složni da ne može biti vojnog rješenja za konflikt u Libiji.

Predsjednici Turske i Rusije Recep Tayyip Erdogan i Vladimir Putin uoči samita također su razgovarali o stanju u Libiji. Oni podržavaju različite strane libijskog sukoba, te se smatraju ključnim ličnostima u pregovorima za mir u ovoj zemlji.

Rusija podržava ratnog vođu Halifu Haftara, čije snage kontrolišu veći dio istoka Libije i koji je u aprilu pokrenuo ofenzivu s ciljem osvajanja glavnoga grada Tripolija i rušenja međunarodno priznate vlade. Turska, pak, podržava međunarodno priznatu vladu sa sjedištem u Tripoliju.

Ruski predsjednik je uoči berlinske konferencije o Libiji rekao kako se nada da će ona donijeti napredak. “Ne gubimo nadu da će se dijalog nastaviti i da će sukob biti riješen”, rekao je Putin prije nego se sastao s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom. Erdogan je pak naglasio da bi general Kalifa Haftar koji od aprila 2019. vodi ofenzivu kako bi osvojio Tripoli, morao odustati od svog agresivnog stajališta kako bi utro put političkom procesu.

“Kako bi se provele druge faze političkog procesa i došlo do rješenja, Haftarovo agresivno stajalište mora prestati”, rekao je Erdogan za tursku televiziju prije sastanka s Putinom.

Dok su trajli pregovori u Berlinu, agencija Andolija je javila kako su snažne eksplozije odjeknule u glavnom gradu Libije Tripoliju, dok se i iznad južnih kvartova grada izdizao gusti oblak dima.

Glasnogovornik snaga lojalnih međunarodno priznatoj Vladi nacionalnog jedinstva Libije Abdul Malik al-Medeni za tursu agenciju je kazao da su snage odane Khalifi Haftaru prekršile primirje i granatirale južne kvartove Tripolija.

On je kazao da su vladine snage odgovorile na napade i stavile situaciju pod kontrolu.

Haftar zatvorio naftne luke

U Libiji je u međuvremenu zatvoreno pet naftnih terminala na istoku zemlje, nakon protesta snaga odanih Halifi Haftaru. Procjenjuje se da će to prouzročiti gubitak od gotovo 800 hiljada barela nafte dnevno.

Al Jazeerin reporter iz Tripolija Mahmud Abdelwahed izvještava da će blokada luka imati ozbiljne posljedice na ekonomiju Libije.

“Prihodi od prodaje nafte okosnica su ekonomije ove zemlje. Čak 96 posto nacionalnog dohotka Libije. Ovih pet glavnih naftnih terminala na istoku zemlje, koji su pod kontrolom snaga lojalnih generalu Halifi Haftaru, praktično su cjelokupna naftna infrastruktura zemlje. U saopćenju Državne naftne kompanije navodi se da će zbog blokade dnevni gubici biti gotovo 800 hiljada barela sirove nafte, a to je gotovo 55 miliona dolara”, kaže Abdelwahed.

“Vrijednost libijskog dinara u odnosu na konvertibilne valute već je opala. Građani su vrlo zabrinuti, jer znaju kakve je teške posljedice na finansijski sektor ostavila identična situacija 2013. kada je jedna oružana grupa blokirala ovih pet terminal”.

Abdelwahed navodi da se čini kako blokadom naftnih terminala general Haftar pokušava poboljšati pregovaračku poziciju tokom današnjih pregovora u Berlinu.

“Ipak, ovaj incident mogao bi se negativno odraziti na mirovni process”, rekao je Abdelwahed, dodajući da je potez, očekivano, osudila vlada u Tripoliju.

Al-Sarraj razočaran

Premijer Fajez al-Sarraj je u obraćanju zapadnim medijima naveo da je razočaran jer zapadne zemlje nisu osudile Haftarov potez i da to znači da on ne želi mir. Al-Sarraj je također izrazio nezadovoljstvo jer Katar i Tunis nisu pozvani na pregovore u Berlin. Na konferenciji su predstavnici U.A. Emirata, Francuske, Egipta i Rusije, država koje podržavaju Haftara, a od saveznika vlade u Tripoliju samo je pozvana Turska.

“Imajući sve to u vidu, mnogi ovdje ne očekuju napredak u mirovnim pregovorima”, rekao je Abdelwahed.

Libija je opterećena previranjima i građanskim ratom još od 2011. godine, kad je u krvavom ustanku, uz podršku NATO-a, svrgnut, a zatim i ubijen višedesetljetni vođa Muammar Gaddafi.

Izvor: Al Jazeera

Vijesti

Talibani osvojili ključnu američku vojnu bazu u Nimruzu

Ključna vojna baza američke i afganistanske vojske "Delaram Dehmazang" u pokrajini Nimruz, u petak je pala pod kontrolu talibana (IEA), potvrdili su talibani. U pitanju...

Trump potvrdio da Sudan normalizira odnose s Izraelom

Američki predsjednik Donald Trump saopćio je u petak da je Sudan treća arapska zemlja koja je postigla sporazum o normalizaciji diplomatskih odnosa s Izraelom. "Predsjednik...

Sirija: U eksploziji poginuo Assadov muftija

Muftija Damaska Mohamed Adnan Afjuni poginuo je u četvrtak u eksploziji bombe. Napad se dogodio u mjestu Kudisija, u predgrađu Damaska. "Šeik Afjuni je postao žrtva...

Afganistan: Talibani eliminirali 40 vladinih vojnika i policajaca u Takharu

Vladin šef sigurnosti afganistanske sjeverne provincije Takhar i preko 40 vojnika i policajaca ubijeni su u napadima talibana, potvrdili su u srijedu dužnosnici. Kapetan Raaz...

Erdogan: Cilj Macronovih inicijativa je obračun s islamom i muslimanima

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u utorak da su antiislamska i antimuslimanska retorika aparat kojim zapadni političari prikrivaju svoje neuspjehe te kako...

Sudan će u zamjenu za skidanje s liste terorizma SAD-u isplatiti odštetu

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je da će SAD ukloniti Sudan sa liste država sponzora terorizma, nakon što nova vlada te zemlje isplati više...

More Recipes Like This