U agresiji na Čečeniju ruske trupe ubile su 255 hiljada Čečena, uključujući 42.000 djece

11. decembra 1994. godine, u sklopu borbe protiv islama, ruske trupe su izvršile brutalnu invaziju na Čečeniju.

Ruske jedinice sastavljene od 90 do 120 hiljada vojnika i oficira izvršile su invaziju na Čečensku Republiku Ičkeriju iz Ingušetije, Dagestana i Stavropoljskog kraja. Počeo je jedan od najkrvavijih i najdužih ratova u modernoj historiji.

Kolone oklopnih vozila krenule su prema glavnom gradu Čečenije. Avijacija je bombardovala gradove i sela dok su tamo još radile bolnice, porodilišta i škole.

Planinska i predgorska sela Čečenije također su bombardovana i granatirana. Od samog početka agresije Rusija je koristila zabranjene vrste oružja: kasetne i vakum bombe, kao i hemijsko oružje.

Posljedice ruskih hemijskih napada u Čečeniji se i dalje osjećaju.

Od agresije 11. decembra 1994. godine, ruske trupe su ubile 255.000 Čečena, od čega 42.000 djece. Stotine hiljada Čečena su raštrkane po cijelom svijetu.

Čak i prema proruskom marionetskom režimu, u Čečeniji su zabilježene 23 tajne masovne grobnice (prema čečenskoj strani ima ih više od 60).

Materijalna šteta koju je izazvala Rusija procjenjuje se na 300 milijardi američkih dolara.

Ogroman broj čečenske djece (prema nekim izvorima i do 40 posto) rađa se sa zdravstvenim problemima.

Postavivši marionetski režim izdajnika i otpadnika Ramzana Kadirova u Čečeniji, Moskva je proglasila svoju pobjedu.

S druge strane, Rusija je izgubila jer je ovaj rat postao škola mržnje i okrutnosti za stotine hiljada mladih Čečena, čiji su rođaci mučeni u logorima i podrumima Černokozova i u privatnim mučilištima otpadnika Kadirova.

Još 1993. Džohar Dudajev je upozorio da će se svijet, ako se Rusija ne zaustavi u Čečeniji, suočiti s novom ruskom prijetnjom, novim ratom i novim krvoprolićem. Na zapadu i na tzv. “islamskom” istoku, Džoharove riječi su prošle zaglušujuće i nastavile da koketiraju s Rusijom, nadajući se da će se Moskva, zasićena čečenskom krvlju, smiriti.

Današnji događaji su pokazali da je Džohar Dudajev bio u pravu. Svijet je posmatrao kako od ruske ruke krvare Čečenija i Sirija, a vidjet ćemo da li će nijemo gledati najavljeno rvarenje Ukrajine.

Kavkaz Centar

Komentariši