12.7 C
Sarajevo
Petak, 30 Septembra, 2022

U Afganistanu ostala američka vojna oprema vrijedna sedam milijardi dolara

Iz Ministarstva odbrane Sjedinjenih Američkih Država (Pentagon) su objavili da je vojska ove zemlje u Afganistanu ostavila vojnu opremu vrijednu sedam milijardi dolara. To se desilo nakon prošlogodišnjeg povlačenja iz države.

Oprema, koja je prvobitno donirana afganistanskoj marionetskoj vojsci, je sada u rukama talibanske vojske protiv koje su se Amerikanci godinama borili. Njihova vojna intervencija je trajala 20 godina, a uslijedila je nedugo nakon napada 11. septembra 2001. na SAD za koji je bez dokaza optužena i napadnuta talibanska administracija u Afganistanu.

Iz Pentagona su poručili da ne postoji način ili namjera povratka u Afganistan da bi se oprema vratila ili uništila.

Ove informacije iz Pentagona sadržane su izvještaju podnesenom Kongresu. SAD su od 2005. do 2021. Afganistancima dali vojnu opremu vrijednu 18,6 milijardi dolara. U Afganistanu su ostali letjelice, vojna vozila, naoružanje, oprema za komunikaciju i drugo. Među njima je avion vrijedan 923,3 miliona dolara.

Informacije u sadržanom izvještaju bit će ponovo povod za kritiku odluke da se Amerikanci povuku iz Afganistana.

Za veći dio opreme inače je potrebno specijalističko održavanje, a ono je bilo moguće dok su američki vojnici bili prisutni u Afganistanu.

U izvještaju je navedeno da je dio oružja i opreme, koji su se koristili u Afganistanu, transportovan u Ukrajinu kako bi se ova država odbranila od agresije Rusije.

Agencije/UP

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes