U 96. godini života preselio dr. Jusuf Karadavi

U ponedjeljak u glavnom gradu Katara Dohi u 96. godini života preselio je dr. Jusuf al-Karadavi, najveći vjerski autoritet pokreta Muslimansko bratstvo te osnivač Svjetske unije islamskih učenjaka.

Vijest je objavljena na njegovom službenom Twitter nalogu.

Karadavi, koji je rođen u Egiptu 1926. godine, osnovnu i srednju školu završio je na Azharu, a hafiz Kur'ana postao je kada je navršio devet godina života. Fakultetsko obrazovanje je stekao 1953. godine na Azharu, odsjek Usulud-din, magistrirao je 1960., a doktorirao 1973. godine.

On je bio veliki kritičar diktatorskih arapskih režima te islamski pravnik koji je dao mnogo odgovora na savremena pitanja i izazove muslimana u svijetu, a posebno onih koji su manjina.

Posljednjih godina života bio je Hatib u centralnoj džamiji “Omer ibn el-Hattab” u Dohi. Njegove hutbe se direktno prenose na TV Kataru. Iza njega je ostalo sedmoro djece (3 sina i 4 kćerke).

Karadavi je snažno podržavao pokret Hamas u Palestini i sirijsku revoluciju protiv režima Bašara al-Assada, zbog čega je bio meta sankcija Egipta, Izraela, Saudijske Arabije i UAE. On je u oktobru 2020. godine inicirao sastanak s vođama talibana kojima je prenio svoj stav da njihovu borbu protiv Amerikanaca smatra ispravnom a Islamski emirat čvrstim u uspostavi šerijata, suprotno fetvama koje je izdavao protiv njih prije događaja 11. septembra.

Ummet Press

Komentariši