Četvrtak, Oktobar 10, 2019
Naslovnica Vijesti Bliski Istok Turskoj prijete poskupljenja nafte zbog sankcija Iranu

Turskoj prijete poskupljenja nafte zbog sankcija Iranu

Jednostrana odluka Washingtona da nametne Iranu sankcije naredne sedmice snažno će pogoditi Tursku, jer će biti okončano izuzimanje ove države od zabrane za kupovinu iranske nafte.

Kada je američki predsjednik Donald Trump vratio sankcije Iranu prošlog novembra, nakon što je odustao od međunarodnog iranskog nuklearnog sporazuma, Turska je bila jedna od osam država koje su šest mjeseci bile izuzete od zabrane trgovine.

To izuzeće ističe 2. maja i, uprkos nastojanjima Ankare da ga SAD produži, to se neće desiti.

“Jasno smo istakli kako želimo nastaviti kupovati iransku naftu. Ne može se očekivati da Turska samo tako okrene Iranu leđa”, izjavio je prošle sedmice glasnogovornik turskog predsjednika Ibrahim Kalin.

Turske nade o produžetku trgovine doživjele su udar u ponedjeljak, kada je Washington pozvao na okončanje kupovine nafte do 1. maja.

Opasno suprotstavljanje SAD-u

Pošto im prijete ogromne kazne i blokada pristupa američkom finansijskom sistemu, mnoge turske naftne kompanije kao da su proteklih mjeseci umanjile poslovne kontakte s Iranom.

Svakog dana februara iz Irana u Tursku je dolazilo 144.000 barela sirove nafte, dok je 2017. godine prosjek bio 244.000 barela.

Suprotstavljanje SAD-u zbog Irana moglo bi biti riskantno za Tursku, koja već vodi nekoliko sporova s Washingtonom zbog planirane kupovine ruskih raketa.

No, podrška drugih većih iranskih klijenata mogla bi joj dati podršku.

U nagovještaju da se Kina, najveći kupac iranske nafte, neće povinovati američkom planu, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova ove države Geng Shuang je u utorak rekao kako “normalna energentska saradnja s Iranom mora biti zaštićena i poštovana”.

Međutim, Ali Bakeer, politički analitičar iz Ankare, smatra kako je riječ o hvalisanju.

“Trebamo razlikovati zvaničnu retoriku i zvanično djelovanje. Kina ima mnogo interesa sa SAD-om i nema interesa da krši sankcije. Turska nema mnogo opcija: ako ne posluša Washington, to će biti veoma kritično, jer, ekonomski, ne može podnijeti sankcije. Privatno, Turska će pokušati pregovarati, zvanično neće slušati, ali to je sve retorika. Oni će vjerovatno prekinuti s uvozom ako SAD i druge države ponude alternativu”, navodi on.

Izvor: Al Jazeera

Must Read

Ministarstvo odbrane: Turske snage ušle u Siriju

Turske snage ušle su u srijedu navečer u Siriju, istočno od rijeke Eufrat, nakon što je počela operacija protiv kurdskih snaga, saopćilo je tursko...

Afganistan: 15 američkih vojnika ubijeno i ranjeno u teškom okršaju s talibanima u Ghazniju

U teškoj zasjedi u koju je upao zajednički vojni konvoj američke i afganistanske vojske stradalo je najmanje 10 američkih vojnika, dok je 5 ranjeno,...

Sirija: Turski avioni bombardovali YPG, borci FSA se spremaju da iz Turske uđu sjevernu Siriju

Jedinice Slobodne sirijske vojske (FSA) objedinjene u Nacionalnu armiju (NA) će biti udarna pesnica turske vojne ofanzive protiv kurdskih milicija na sjeveru Sirije, tvrdnja...

Meksiko: Preko 5.500 seljana primilo islam na jugu zemlje

Od 1989. godine najmanje 5.500 Meksikanaca prešlo je na islam u južnoj meksičkoj državi Chiapas. Ovo je jako bitno u vrijeme kada je islamofobija...

Talibani: Tvrdnje o pogibiji vođe Al Kaide u Helmandu su lažne

Vođa Al-Kaide na indijskom potkontinentu Asim Umar ubijen je u zračnom udaru afganistanskih i američkih snaga na jugu Afganistana, saopćila je  Afganistanska obavještajna služba."Služba...

POPULARNO ZADNJIH 7 DANA