Turska utvrđuje svoje osmatračke tačke oko Idliba nakon poziva stanovništva

turskey army

Medijska agencija Nidaa-Surija prije nekoliko dana izvijestila je o stastanku predstavnika sirijskih gradova Al-Latamina, Kafr Zita i Morek te predstavnika turskih osmatračkih tačaka smještenih na neformalnim granicama istočno od Idliba i sjeverno od Hame.

Sastanak je došao nakon serije novih zračnih i artiljerijskih udara koji su najviše pogodili opozicijske gradove na sjeveru Hame. Predstavnici sirijskih gradova zahtjevali su od Turske da zauzme čvrst stav i poduzme nešto povodom bombardovanja budući da je jamac sporazuma iz Sočija, u suprotnom će doći do iseljavanja stanovništva.

Nidaa-Surija navodi da je turska delegacija obećala zaustaviti bombardovanje i uputiti zahtjev vladi za novim pojačanjima koja su, sudeći prema snimcima koji se šire po društvenim mrežama, odobrena.

U utorak je navodno u Idlib u pratnji pripadnika grupe Tahriru-Šam ušao još jedan turski vojni konvoj koji je prevozio betonske blokove, oklopna vozila i naoružanje. Turska navodno planira izgraditi zid duž linije fronta u Hami.

Tahriru-Šam nije zadovoljan s prisutnošću turske vojske u Idlibu ali ne želi s njom ući u bespotrebnu konfrontaciju. Prema navodnom sporazumu između Tahriru-Šama i Turske, turska vojska će napustiti obode Idliba onog trenutka kada pobunjenici budu dovoljno snažni da se sami odbrane od bilo kakve ofanzive sirijskog režima. Ebu Feth Fergali, šerijun ove grupe, nedavno je izjavio kako je Tahriru-Šam odlučio dati prednost manjem zlu nad većem, odnosno dopustiti da se turska vojska utabori na njihovom teritoriju umjesto riskiranja kraha džihada i gubitka posljednje strateške oblasti.

Turska smatra da pobunjenici još uvijek ne posjeduju efektivnu snagu i strategiju da odbiju napade sirijskog režima i Rusije zbog čega je uspostavila nekoliko kontrolnih i osmatračkih tačaka duž linije razgraničenja između njih i režima.

Komentariši