Turska tvrdi da može sama stvoriti sigurnu zonu u Siriji

turkey-syria

Turska je sposobna sama stvoriti “sigurnu zonu” u Siriji, no ne želi isključiti Sjedinjene Države, Rusiju i druge ako žele surađivati, rekao je u četvrtak turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

Nakon što je američki predsjednik Donald Trump naglo odlučio povući svih 2 hiljade američkih vojnika iz Sirije, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan otkrio je da je s američkim čelnikom razgovarao o tome da Turska uspostavi tridesetak kilometara duboku zonu uz sirijsko-tursku granicu.

Cavusoglu je za televiziju A Haber kazao da oko planirane zone još ništa nije sigurno, no da su stajališta Washingtona i Ankare usklađena, osim u nekoliko tačaka.

“Mogli bismo sami uspostaviti sigurnu zonu, no ne želimo isključiti SAD, Rusiju ili druge ako žele sarađivati”, rekao je turski ministar.

Erdogan se u srijedu u Moskvi susreo s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a Cavusoglu je poslije poručio da su Rusija i Turska na istoj valnoj dužini glede političkog rješenja za Siriju, osim po pitanju ostanka predsjednika Bashara al-Assada na vlasti. Moskva ga podupire, a Ankara priželjkuje njegov odlazak.

Izvor: Agencije

Komentariši