Srijeda, 29 Januara, 2020
Naslovnica Vijesti Afrika Turska spremna poslati vojne trupe u Libiju

Turska spremna poslati vojne trupe u Libiju

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan potvrdio je spremnost svoje zemlje da pošalje vojne snage u Libiju ako to zatraži legitimna vlada u Tripoliju, naglašavajući da će s ruskim kolegom Vladimirom Putinom razgovarati o pitanju podrške Moskve snagama penzionisanog generala Khalife Haftara.

Rekao je da Turska koristi svoja prava, koja proizlaze iz međunarodnog prava, kad je riječ o Memorandumu o razumijevanju u vezi s pomorskim razgraničenjem na Sredozemnom moru, potpisanom s Libijom.

Erdogan je u intervjuu za državnu televiziju TRT rekao da bi Turska i Libija mogle zajednički provoditi operacije istraživanja u istočnom dijelu Sredozemnog mora.

Dodao je da je grčkom premijeru Kyriakosu Mitsotakisu saopćio da je Ankara spremna otvoriti kanal dijaloga.

No, i pored toga, kazao je da protjerivanje libijskog ambasadora iz Grčke predstavlja međunarodni skandal te da će Atina platiti cijenu svojih poteza na međunarodnoj sceni.

Neće biti ‘okruživanja’ Turske

Poručio je da se sporazumom potpisanim s međunarodno priznatom libijskom vladom čuvaju prava dviju zemalja i da je tekst sporazuma upućen Ujedinjenim narodima.

Rekao je da je Memorandum o razumijevanju s Libijom o definiranju područja pomorske nadležnosti najjači odgovor na pokušaje Grčke i Kipra da okruže i izoliraju Tursku u istočnom Sredozemlju.

Također je rekao da će njegova zemlja nabaviti još jedan brod za bušenja i da će nastaviti istraživačke radove ne samo u Crnom moru nego i u Sredozemnom i međunarodnim vodama.

Dodao je da drugi međunarodni akteri ne mogu obavljati istraživanja i bušenja bez odobrenja Ankare na područjima koja je Turska definirala na osnovu sporazuma s Libijom.

“Južni Kipar, Egipat, Grčka i Izrael ne mogu graditi plinovod za transport prirodnog plina iz ove regije bez odobrenja Turske. Nećemo biti popustljivi u vezi s tim, a sve što radimo definitivno je u skladu s međunarodnim pomorskim pravom”, pojasnio je Erdogan.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Must Read

Pod kontrolu šiitskog režima pao ključni grad Maretu Numan u Idlibu

Maretun-Numan, ključni grad na istoku provincije Idlib, pao je pod kontrolu šiitskog režima i njegovih savezničkih šiitskih milicija koje finansira Iran, izvjestili su u...

Trump predstavio “mirovni plan” za Bliski istok: Palestinci jedinstveni protiv prijedloga

Nakon što je američki predsjednik Donald Trump u Bijeloj kući u utorak predstavio novi mirovni plan za Bliski istok, uslijedile su reakcije iz svijeta.Predsjednik Palestinske...

Infografika: Iranski novac i finansiranje šiitskih terorističkih grupa na Bliskom istoku

Čini se da su Iran i njegov ključni regionalni instrument, Revolucionarna garda, pronašli uspješnu formulu za širenje šijitskog terorizma u regiji.Iran danas ima prevladavajući...

Najmanje 80 žrtava koronavirusa, 2.744 zaraženih

Koronavirus je, prema najnovijim podacima, odnio 80 života, nakon što je objavljeno da su preminule nove 24 žrtve u provinciji Hubei sa 10 miliona...

Jevrejski doseljenici zapalili džamiju u Istočnom Jerusalemu

Jevrejski doseljenici zapalili su džamiju u okupiranom Istočnom Jerusalemu, te na njenim zidovima ispisali rasističke poruke, javlja Anadolu Agency (AA).U saopćenju iz izraelske policije...

POPULARNO ZADNJIH 7 DANA