Za manje od mjesec dana ugašeno je između 600 i 800 twitter računa bliskih raznim džihadskim džematima. Talibani, Turkistanska islamska Parija, Tahriru-Šam, Džejšul-Izza, Džebhetu-Watanija, Hurasu-Din i El-Šebab su glavna meta osoba za koje se poslije ispostavilo da su simpatizeri i haridžije IDIŠ-a/ISIL-a.

Radi se o dugogodišnjim twitter računima koji su bili pokrenuti u svrhu izvještavanja o aktuelnim dešavanjima u muslimanskim zemljama. Simpatizeri IDIŠ-a organizovano i nasumično su uposlenicima twittera (twitter support) prijavljivali račune koji su na bilo koji način bili povezani s pomenutim grupama.

Osoba pod pseudonimom ”ReadYouX” iz Turske predvodila je ovu kampanju uslijed koje je nedavno oboren twitter račun za arapsko podneblje glasnogovornika talibana Zebihullaha Mudžahida koji je brojao preko 50.000 članova.

Računi povezani s novinskom agencijom Ibaa koja pripada sirijskom džihadskom savezu Tahriru-Šam potpuno su uklonjeni, a uklonjen je i veliki broj računa sirijskih aktivista koji su bili naklonjeni Slobodnoj sirijskoj vojsci odnosno sirijskoj opoziciji.

Na udaru su bili i Bijeli šljemovi – civilna zaštita Idliba odgovorna za spašavanje više stotina hiljada sirijskih civila koji su bili meta Asadovih i ruskih zračnih udara.

Turski novinar i analitičar Halid Abdurrahman razotkrio je djelovanje i namjere haridžija tako što se ubacio među njih da bi potom pokrenuo kontrakampanju usmjerenu na račun ”ReadYouX”.

This slideshow requires JavaScript.

Ummet Press