Turska je spremna preuzeti upravljanje aerodromom u Kabulu, ako Sjedinjene Američke Države pruže potrebnu podršku, rekao je danas turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, prenosi Tanjug.

“Nova era počinje u Afganistanu i u regionu, sa Turskom stojeći uz SAD i NATO. SAD su odlučile da povuku svoje trupe iz Afganistana i žele da aerodrom u Kabulu nastavi sa radom. Mi to gledamo u pozitivnom svjetlu, jer imamo nekoliko uslova za SAD u diplomatskim odnosima i u logistici”, naglasio je Erdogan u intervjuu za TV kanal TRT.

Erdogan je dodao da ako im se pruži potrebna podrška da će razmisliti o upravljanju aerodromom u Kabulu.

Erdogan je u ponedjeljak rekao da bi talibani “trebali okončati okupaciju zemlje svoje braće”, umanjivši uz to značaj upozorenja Islamskog Emirata Afganistan o posljedicama koje će Turska snositi ako njene snage ostanu u Afganistanu.

“(Talibani) trebaju okončati okupaciju zemlje svoje braće i odmah pokazati svijetu da je mir zavladao Afganistanom”, rekao je Erdogan medijima u ponedjeljak.

Također je dodao da pristup koji talibani imaju nije način na koji bi se muslimani trebali odnositi jedni prema drugima.

Turska, koja je ponudila da upravlja i osigurava kabulski aerodrom nakon što se NATO povukao, pregovara sa SAD-om o finansijskoj, političkoj i logističkoj podršci.

Sjedinjene Države će zasigurno pružiti podršku Turskoj u ovom planu, jer im odgovara da neko stoji na putu talibanima. Nažalost, Turska ne razmišlja o posljedicama, baš kao što ni SAD i Evropa nisu razmišljali kada su prije 20 godina izvršili invaziju na Afganistan.

Agencije/UP