Turska odlučuje o sudbini Aje Sofije: muzej ili džamija?

Izbor urednika

Bajramska čestitka od administracije portala Ummet Press

Neka Uzvišeni Allah Subhanehu we te'ala primi naše ibadete i neka bajramski dani unesu radost u naše domove i povežu naša srca u ljubavi i...

Egipat poslao 150 vojnika u Siriju kako bi se borili u redovima Assadovog režima

Egipat je u Siriju poslao oko 150 vojnika kako bi se borili u redovima režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, a vojnici su u koordinaciji...

Kineski genocid nad muslimanima: Kinezi prisiljavaju muslimane da rade kao robovi u njihovim fabrikama

Nad muslimanima okupiranog Istočnog Turkistana (Xingjang) Kina sprovodi školski primjer genocida i terorizma. Među mjerama koje sprovode Kinezi su uništavanje i demoliranje na hiljade džamija ili njihovo pretvaranje u štale, kafiće i javne...

Sirija: Opozicione snage odbile ruski pokušaj infiltracije južno od Idliba

Sirijske džihadske i opozicione snage odbile su pokušaj infiltracije ruskih plaćenika i militanata jugoistočno od Idliba, potvrdili su lokalni izvori. Dopisnik mreže Nidaa-Surija rekao je...

”Grad Farah će pasti u ruke talibana”, tvrde mještani zapadnog Afganistana

U toku su intenzivni sukobi talibana i afganistanske marionetske vojske na vratima glavnog grada pokrajine Farah, potvrdili su članovi vladinog pokrajinskog vijeća. Agencija Tolo News...

Najviši turski sud u četvrtak će odlučiti hoće li se istanbulski simbol Aja Sofija pretvoriti u džamiju, što bi dodatno pojačalo već napete odnose Turske sa zapadom, prenosi AFP.

Aja Sofija, bazilika iz šestog stoljeća koja zbog svoje arhitekture privlači turiste iz cijelog svijeta, od 1935. je muzej te je otvorena za vjernike svih religija.

Usprkos povremenih protesta islamskih grupa koje žele da znamenita građevina pod zaštitom UNESCO-a bude otvorena za muslimanske molitve, ona je i dalje muzej.

Izgrađena je kao crkva u Bizantskom Carstvu u šestom stoljeću, no pretvorena je u džamiju nakon što je osmanski vladar Mehmed II. osvojio Carigrad 1453.

Pretvaranje Aje Sofije u muzej je nakon raspada Osmanskog Carstva bila jedna od ključnih reformi Mustafe Kemala Ataturka, osnivača moderne turske države.

Pozivi da se ona ponovno pretvori u džamiju izazvali su bijes kršćana i tenzije s historijski neprijateljskom NATO “saveznicom” Grčkom.

Turski sud donijet će odluku ili već u četvrtak ili u roku od dvije sedmice, prenosi Hina, pozivajući se na državnu novinsku agenciju Anatoliju.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan prošlog je mjeseca rekao da je konačna odluka na sudu, poznatom kao Danistay, pa dodao da će nakon presude biti “učinjeni potrebni koraci”.

No turski čelnik je uoči prošlogodišnjih lokalnih izbora isticao da je vrijeme da Aja Sofija postane džamija i da je njeno pretvaranje u muzej “bila velika pogreška”. Erdoganova stranka te je izbore u Istanbulu izgubila.

“Odluka Danistaya sigurno će biti politička. Kakva god bila presuda, ona će biti plod djelovanja vlade”, smatra Asli Aydintasbas iz Evropskog vijeća za međunarodne odnose.

Aydintasbas naglašava kako će vlada uzeti u obzir niz pitanja poput odnosa s Grčkom i Evropom, te Sjedinjenim Američkim Državama gdje je “religija vrlo važna tema”.

Anthony Skinner iz kompanije za procjenu rizika Verisk Maplecroft smatra kako pretvaranjem Aje Sofije u džamiju Erdogan “ubija dvije muhe jednim udarcem”, mogao bi zadovoljiti svoju islamističku i nacionalističku bazu, a i održati, ako ne i pojačati napetosti s Grčkom, što će Tursku prikazati kao regionalnu silu.

“Erdogan za postizanje tih ciljeva nije mogao naći važniji i moćniji simbol od Aje Sofije”, rekao je Skinner za agenciju France Presse.

Turski čelnik je proteklih godina stavljao veći naglasak i na bitke kojima osmanski vojnici pobijedili Bizant, obilježavajući ih velikim proslavama svake godine.

Grčka pomno prati što se događa s bizantskim nasljeđem u Turskoj i osjetljiva je na to pitanje jer se smatra nasljednicom pravoslavnog Bizantskog Carstva.

Grčka ministrica kulture Lina Mendoni, koja je prošle sedmice poslala protestno pismo UNESCO-u, smatra kako bi taj potez turskih vlasti “ponovno zapalio nacionalni i vjerski fanatizam” i da je pokušaj “potkopavanja globalne privlačnosti znamenitosti”.

Optužila je tursku vladu i da Aju Sofiju koristi za “unutrašnje političke interese” i naglasila da samo UNESCO ima ovlasti promijeniti status muzeja.

Sudbina bivše bizantske crkve prati se i u Washingtonu.

Američki državni sekretar Mike Pompeo pozvao je Tursku da Aja Sofija ostane muzej, pristupačan svima.

“Pozivamo turske vlasti da i dalje sačuvaju Aju Sofiju kao muzej, kao ilustraciju njihove posvećenosti poštivanju kulturnih tradicija i bogate historije koje su oblikovale tursku republiku i da garantuje da će ostati otvorena za sve”, napisao je Pompeo.

O budućnosti Aje Sofije podijeljeni su i sami Turci.

Mahmut Karagoz, 55-godišnji postolar iz Istanbula, sanja da će se jednog dana moći moliti pod njenom kupolom.

“To je ostavština naših predaka. Nadam se da će naše molitve biti uslišane”.

S druge strane, studentica ekonomije Sena Yildiz smatra da Aja Sofija mora ostati muzej.

“To je važno mjesto za muslimane, ali i za kršćane i sve one koje zanima historija”, zaključila je.

Izvor: Agencije

Vijesti

SAD uspostavljaju kurdsku državu unutar Sirije – Potpisan prvi naftni sporazum

Američka naftna kompanija je potpisala sporazum sa kurdskom upravom na istoku Sirije. Sporazum uključuje modernizaciju i razvoj postojećih sirijskih naftnih polja, a potpisnici su...

UAE traže od Turske da se prestane ”miješati” u sukobe u arapskim državama

Nakon optužbi turskog ministra odbrane upućenih na račun UAE, ministar vanjskih poslova UAE je zatražio od Turske da se prestane miješati u unutrašnje sukobe...

Tahriru-Šam objavio ekskluzivnu najavu za novi propagandni film ”300 dana” (VIDEO)

Sirijski džihadski savez Tahriru-Šam putem svoje službene medijske produkcije ''Emdžad'' najavio je novi visokokvalitetni propagandni film pod nazivom ''300 dana'' koji govori o epskoj...

Bajramska čestitka od administracije portala Ummet Press

Neka Uzvišeni Allah Subhanehu we te'ala primi naše ibadete i neka bajramski dani unesu radost u naše domove i povežu naša srca u ljubavi i...

Talibani proglasili trodnevni mir zbog Kurban-bajrama

Talibani su u utorak najavili trodnevni prekid vatre u Afganistanu tokom Kurban-bajrama, praznika muslimana, koji počinje od 31. jula, prenosi Anadolu Agency (AA). Glasnogovornik Zabihullah Mujahed...

Egipat poslao 150 vojnika u Siriju kako bi se borili u redovima Assadovog režima

Egipat je u Siriju poslao oko 150 vojnika kako bi se borili u redovima režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, a vojnici su u koordinaciji...

More Recipes Like This