Narudžbe ruske vojne opreme od Turske procjenjuju se na približno milijardu dolara, izjavio je u intervjuu turskoj televiziji Ekoturk šef savezne službe Rusije za vojno-tehnološku saradnju Dmitrij Šugajev.

“Danas možemo reći da narudžbe ruske vojne opreme od Turske iznose milijardu dolara”, rekao je on te dodao da postoji čvrst temelj i dobar potencijal za daljnji napredak u razvoju i suradnji u vojnoj sferi, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju TASS.

U rujnu 2017. Rusija je potpisala ugovor s Turskom o isporuci sustava za protuzračnu obranu S-400 vrijednog 2,5 milijardi dolara, a prve su isporuke počele 12. srpnja.

U avgustu 2019. tursko izaslanstvo, koje je predvodio predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, pregledala je na međunarodnom zrakoplovnom sajmu MAKS-2019 u Žukovskom, blizu Moskve, ruske borbene zrakoplove Suhoj Su-35 i Su-57.

U studenome prošle godine turski je predsjednik rekao da Ankara može kupiti ruske ratne zrakoplove ako Sjedinjene Američke Države otkažu isporuku zrakoplova F-35.

“Kada smo kupili [raketni sustav] S-400, nikoga nismo pitali [za dozvolu], pa, ako donesemo odluku, kupit ćemo ih”, kazao je Erdogan odgovarajući na pitanje može li Turska sklopiti sporazum s Moskvom o isporuci ruskih lovaca.

Izvor: Agencije