Turska napravila respirator, uskoro pokreće masovnu proizvodnju

0
141

Ministarstvo obrazovanja Turske je, u okviru istraživačko-razvojnog programa (Ar-Ge), proizvelo prve respiratore koji su neophodni za liječenje teže oboljelih osoba u jeku pandemije Covid-19.

Resorno ministarstvo je, u okviru programa u laboratorijima i dvoranama stručnih i tehničkih škola širom Turske, pokrenulo serijsku proizvodnju dezinfekcijskih i higijenskih sredstava, zaštitnih maski, kombinezona, vizira i druge zaštitne opreme neophodne u borbi protiv širenja korona virusa.

Najviše truda uloženo je u program proizvodnje zaštitnih maski i respiratora, prenosi Anadolija.

Prvi respirator u okviru Ar-Ge programa proizveden je u ateljeima stručne i tehničke gimnazije “Sehid Serkan Talan” u Hatayu i Tehničke gimnazije Anadolu.

Respirator je proizveden u skladu s preporukama i standardizaciji Uprave za kvalitet medicinske opreme, a serijska proizvodnja se očekuje nakon odobrenja nadležnih službi.

Važnost vlastitih kapaciteta

Zamjenik ministra obrazovanja Turske Mahmut Ozer je kazao da su svi tehnološki resursi obrazovnih institucija stavljeni na raspolaganje u jeku borbe protiv pandemije.

“Počeli smo s masovnom proizvodnjom hirurških maski, zaštitnih kombinezona, dezinfekcijskih i higijenskih sredstava. Uporedo s tim, radimo na razvoju i proizvodnji i tehničkih uređaje. Dali smo punu podršku izabranim pilot gradovima i naši vrijedni profesori rade na tome”, istakao je on.

Ističući da je prvi veliki uspjeh postignut u Istanbulu s proizvedenim strojem za brzu proizvodnju zaštitnih maski, Ozer je rekao da se u Istanulu i Hatayu uspješno provodi i projekt razvoja i proizvodnje respiratora.

“Koordinacijom Ministarstva je uspješno završen i taj zadatak. Napravili smo prvi respirator i sretni smo da možemo vlastitim kapacitetima zadovoljavati potrebe nacije”, dodao je on Ozer.

Izvor: Agencije