Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu poručio je da Rusija može da kupi tursko oružje i vojnu opremu u svakom trenutku kada joj to bude potrebno.

“Turska prodaje svoje dronove onima kojima su potrebni. Dogovor sa Ukrajinom nije usmjeren protiv Rusije. Ako Rusija ima potrebu za našim proizvodima, može da ih kupi , baš kao što smo mi ranije kupili njen raketni sistem S-400”, rekao je Cavosoglu za TV kanal Haberturk, prenosi agencija Reuters.

Cavusoglu je ponovio da Turska nastavlja pregovore sa Rusijom o kupovini još jednog sistema S-400.

Ranije je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, u komentarima na izvještaje da Ankara prodaje borbene dronove Ukrajini, rekao da je Moskva pozvala odgovorne zemlje, uključujući Tursku, da procjene ratoborne izjave iz Kijeva i da se uzdrže od podsticanja njihovih vojnih težnji.

Ukrajina je 2019. godine kupila i testirala turske bespilotne letjelice Bayraktar TB2 sa planom da ih opremi mikro navođenim raketama MAM-L.

Generalni direktor ukrajinske kompanije Ukrspetsekport Vadim Nozdria rekao je u oktobru prošle godine da je Kijev zainteresiran za zajedničku proizvodnju bespilotnih letjelica Bayraktar TB2 sa Turskom.