Četvrtak, Oktobar 10, 2019
Naslovnica Vijesti Afganistan Turkmenistan zbog ''dobrosusjedskih odnosa'' talibanima predao 150 afganistanskih vojnika

Turkmenistan zbog ”dobrosusjedskih odnosa” talibanima predao 150 afganistanskih vojnika

Talibani su u nedjelju izveli najveće poznato zarobljavanje afganistanskih vojnika u ratu – odveli su preko 150 graničnih vojnika nakon što ih je Turkmenistan protjerao sa svoje teritorije.

Sve se odvilo prethodnih dana kada su talibani otvorili front u sjevernoj pokrajini Baghdis te počeli napredovati u žestoko osporavanom distriktu Bala Murghab gdje je prošlog ponedjeljka razbijena afganistanska nacionalna garda. Ipak, vojska je i dalje nastavila kontrolisati centralne četvrti da bi talibani prije dva dana krenuli u konačno preuzimanje strateškog distrikta.

Uslijed novih gubitaka lokalni granični bataljoni i milicije afganistanske vojske povukli su se iz distrikta i potražili utočište u Turkmenistanu. Iako je navodno postojao plan da se afganistanski vojnici iz Turkmenistana avionom prebace u Kabul, turkmenistanska policija je vojnike predala direktno talibanima.

Mirza Mohammad Yarmand, vojni analitičar i umirovljeni general, izrazio je zabrinutost zbog gubitaka: “Nisam vidio niti čuo za tako velik gubitak u afganistanskoj vojsci posljednjih godina. Ako su ti brojevi točni, onda je to najveće zarobljavanje afganistanskih vojnika u jednom trenutku. Ovo je vrlo tužan incident.”

Habibullah, zamjenik zapovjednika u Badghisu, također je potvrdio predaju. Turkmenistan je rekao talibanima: “Oružje vojnika graničnih snaga dat ćemo vladi Afganistana a vama ćemo predati vojnike, ali talibani su tražili da se njima dadne oružje a da se vojnici daju vladi”. – rekao je poručnik Habibullah.

Na kraju su vojnici ipak razoružani predati talibani, a turkmenistanska vlada odbila je dati komentare. Afganistanska vlada je razočarana u Turkmenistan kojeg optužuju da im je zabio nož u leđa te se udružio s talibanima.

Farid Akhezi, član pokrajinskog vijeća u Badghisu, također je potvrdio zarobljavanje 150 vojnika graničnih snaga u subotu.

“Situacija je vrlo loša, okrug je na rubu kolapsa. Pojačanja nisu bila dovoljna. Zrakoplovstvo mora pomoći i pokrenuti zračne napade” izjavio je Saleh Mohammad Mubarez, zapovjednik afganistanske policije u Baghdisu.

Talibani su u ponedjeljak u istom tom okrugu uništili cijelu ispostavu afganistanske vojske, ubivši 16 vojnika i odvodeći 40 zatvorenika. Tijekom sedmice potvrđena je pogibija 44 pripadnika vojske, uz 190 prijavljenih zatočenika.

Ummet Press

Must Read

Ministarstvo odbrane: Turske snage ušle u Siriju

Turske snage ušle su u srijedu navečer u Siriju, istočno od rijeke Eufrat, nakon što je počela operacija protiv kurdskih snaga, saopćilo je tursko...

Afganistan: 15 američkih vojnika ubijeno i ranjeno u teškom okršaju s talibanima u Ghazniju

U teškoj zasjedi u koju je upao zajednički vojni konvoj američke i afganistanske vojske stradalo je najmanje 10 američkih vojnika, dok je 5 ranjeno,...

Sirija: Turski avioni bombardovali YPG, borci FSA se spremaju da iz Turske uđu sjevernu Siriju

Jedinice Slobodne sirijske vojske (FSA) objedinjene u Nacionalnu armiju (NA) će biti udarna pesnica turske vojne ofanzive protiv kurdskih milicija na sjeveru Sirije, tvrdnja...

Meksiko: Preko 5.500 seljana primilo islam na jugu zemlje

Od 1989. godine najmanje 5.500 Meksikanaca prešlo je na islam u južnoj meksičkoj državi Chiapas. Ovo je jako bitno u vrijeme kada je islamofobija...

Talibani: Tvrdnje o pogibiji vođe Al Kaide u Helmandu su lažne

Vođa Al-Kaide na indijskom potkontinentu Asim Umar ubijen je u zračnom udaru afganistanskih i američkih snaga na jugu Afganistana, saopćila je  Afganistanska obavještajna služba."Služba...

POPULARNO ZADNJIH 7 DANA