Ponedjeljak, Septembar 16, 2019
Naslovnica Vijesti Afganistan Turkmenistan zbog ''dobrosusjedskih odnosa'' talibanima predao 150 afganistanskih vojnika

Turkmenistan zbog ”dobrosusjedskih odnosa” talibanima predao 150 afganistanskih vojnika

Talibani su u nedjelju izveli najveće poznato zarobljavanje afganistanskih vojnika u ratu – odveli su preko 150 graničnih vojnika nakon što ih je Turkmenistan protjerao sa svoje teritorije.

Sve se odvilo prethodnih dana kada su talibani otvorili front u sjevernoj pokrajini Baghdis te počeli napredovati u žestoko osporavanom distriktu Bala Murghab gdje je prošlog ponedjeljka razbijena afganistanska nacionalna garda. Ipak, vojska je i dalje nastavila kontrolisati centralne četvrti da bi talibani prije dva dana krenuli u konačno preuzimanje strateškog distrikta.

Uslijed novih gubitaka lokalni granični bataljoni i milicije afganistanske vojske povukli su se iz distrikta i potražili utočište u Turkmenistanu. Iako je navodno postojao plan da se afganistanski vojnici iz Turkmenistana avionom prebace u Kabul, turkmenistanska policija je vojnike predala direktno talibanima.

Mirza Mohammad Yarmand, vojni analitičar i umirovljeni general, izrazio je zabrinutost zbog gubitaka: “Nisam vidio niti čuo za tako velik gubitak u afganistanskoj vojsci posljednjih godina. Ako su ti brojevi točni, onda je to najveće zarobljavanje afganistanskih vojnika u jednom trenutku. Ovo je vrlo tužan incident.”

Habibullah, zamjenik zapovjednika u Badghisu, također je potvrdio predaju. Turkmenistan je rekao talibanima: “Oružje vojnika graničnih snaga dat ćemo vladi Afganistana a vama ćemo predati vojnike, ali talibani su tražili da se njima dadne oružje a da se vojnici daju vladi”. – rekao je poručnik Habibullah.

Na kraju su vojnici ipak razoružani predati talibani, a turkmenistanska vlada odbila je dati komentare. Afganistanska vlada je razočarana u Turkmenistan kojeg optužuju da im je zabio nož u leđa te se udružio s talibanima.

Farid Akhezi, član pokrajinskog vijeća u Badghisu, također je potvrdio zarobljavanje 150 vojnika graničnih snaga u subotu.

“Situacija je vrlo loša, okrug je na rubu kolapsa. Pojačanja nisu bila dovoljna. Zrakoplovstvo mora pomoći i pokrenuti zračne napade” izjavio je Saleh Mohammad Mubarez, zapovjednik afganistanske policije u Baghdisu.

Talibani su u ponedjeljak u istom tom okrugu uništili cijelu ispostavu afganistanske vojske, ubivši 16 vojnika i odvodeći 40 zatvorenika. Tijekom sedmice potvrđena je pogibija 44 pripadnika vojske, uz 190 prijavljenih zatočenika.

Ummet Press

Must Read

Donald Trump nazvao al-Sisija njegovim “omiljenim diktatorom”

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump nazvao je egipatskog predsjednika Abdulfettaha al-Sisija njegovim "omiljenim diktatorom", a to se desilo tokom prošlomjesečnog Samita G-7 u Francuskoj,...

Talibani: Washington će uskoro zažaliti zbog Trumpove odluke

Talibani su u utorak poručili kako će nastaviti borbe protiv Sjedinjenih Američkih Država u Afganistanu nakon što je američki predsjednik Donald Trump izjavio da su pregovori...

Trump najavio odlučniju borbu protiv talibana, talibani projektilima zasuli američku bazu Bagram

Američki predsjednik Donald Trump obećao je u srijedu, na dan 18. godišnjice napada 11. septembra, da će se odlučnije boriti protiv talibana u Afganistanu,...

Cavusoglu: Izrael postaje rasistički režim aparthejda

Izrael postaje "rasistički režim aparthejda", tako je šef turske diplomatije Mevlut Cavusoglu prokomentarisao najavu izraelskog premijera Benjamina Netanyahua koji namjerava da pripoji područja Zapadne...

Saudijski ministar za islamska pitanja: Egipatski predsjednik es-Sisi je mudžahid koji je sačuvao vjeru

Saudijski ministar islamskih pitanja, dave i upute Abdullatif  Alu Šejh je kazao da je Egipat “stara država Kenana i da je uvijek bila zemlja postojanosti...

POPULARNO ZADNJIH 7 DANA