Utorak, Juni 18, 2019
Naslovnica Vijesti Afganistan Turkmenistan zbog ''dobrosusjedskih odnosa'' talibanima predao 150 afganistanskih vojnika

Turkmenistan zbog ”dobrosusjedskih odnosa” talibanima predao 150 afganistanskih vojnika

Talibani su u nedjelju izveli najveće poznato zarobljavanje afganistanskih vojnika u ratu – odveli su preko 150 graničnih vojnika nakon što ih je Turkmenistan protjerao sa svoje teritorije.

Sve se odvilo prethodnih dana kada su talibani otvorili front u sjevernoj pokrajini Baghdis te počeli napredovati u žestoko osporavanom distriktu Bala Murghab gdje je prošlog ponedjeljka razbijena afganistanska nacionalna garda. Ipak, vojska je i dalje nastavila kontrolisati centralne četvrti da bi talibani prije dva dana krenuli u konačno preuzimanje strateškog distrikta.

Uslijed novih gubitaka lokalni granični bataljoni i milicije afganistanske vojske povukli su se iz distrikta i potražili utočište u Turkmenistanu. Iako je navodno postojao plan da se afganistanski vojnici iz Turkmenistana avionom prebace u Kabul, turkmenistanska policija je vojnike predala direktno talibanima.

Mirza Mohammad Yarmand, vojni analitičar i umirovljeni general, izrazio je zabrinutost zbog gubitaka: “Nisam vidio niti čuo za tako velik gubitak u afganistanskoj vojsci posljednjih godina. Ako su ti brojevi točni, onda je to najveće zarobljavanje afganistanskih vojnika u jednom trenutku. Ovo je vrlo tužan incident.”

Habibullah, zamjenik zapovjednika u Badghisu, također je potvrdio predaju. Turkmenistan je rekao talibanima: “Oružje vojnika graničnih snaga dat ćemo vladi Afganistana a vama ćemo predati vojnike, ali talibani su tražili da se njima dadne oružje a da se vojnici daju vladi”. – rekao je poručnik Habibullah.

Na kraju su vojnici ipak razoružani predati talibani, a turkmenistanska vlada odbila je dati komentare. Afganistanska vlada je razočarana u Turkmenistan kojeg optužuju da im je zabio nož u leđa te se udružio s talibanima.

Farid Akhezi, član pokrajinskog vijeća u Badghisu, također je potvrdio zarobljavanje 150 vojnika graničnih snaga u subotu.

“Situacija je vrlo loša, okrug je na rubu kolapsa. Pojačanja nisu bila dovoljna. Zrakoplovstvo mora pomoći i pokrenuti zračne napade” izjavio je Saleh Mohammad Mubarez, zapovjednik afganistanske policije u Baghdisu.

Talibani su u ponedjeljak u istom tom okrugu uništili cijelu ispostavu afganistanske vojske, ubivši 16 vojnika i odvodeći 40 zatvorenika. Tijekom sedmice potvrđena je pogibija 44 pripadnika vojske, uz 190 prijavljenih zatočenika.

Ummet Press

Must Read

Lijek ummeta za izlazak iz „vrtloga“

Pitanje: Koji je to uspješan lijek za islamski svijet pomoću kojeg će izaći iz „vrtloga“ u kojem se nalazi?Odgovor:Zaista izlazak islamskog svijeta iz „vrtloga“ u...

Nikoga osim Allaha ne moli

Ebu Zerr el-Gifari, radijellahu ‘anhu, rekao je: “Moj prijatelj preporučio mi je sedam stvari: -da volim siromahe i da budem blizak s njima; -da gledam u onog...

Biografija Ebu Bekra es-Siddika, r.a.

Njegovo ime On je Abdullah b. Osman b. Amir b. Amr b. Ka‘b b. Sa‘d b. Tejm b. Murra b. Ka‘b b. Lu’ejj b. Galib...

Brisanje mnoštva grijeha bez ulaganja velikog napora

Imam i muhaddis Ibn Bettal, rahimehullah, je kazao:“Ko bude imao mnoštvo grijeha i htjedne da mu ih Uzvišeni Allah ukloni bez da on uloži...

Pet znakova Allahove ljubavi prema robu

1. Slijeđenje Allahova Poslanika, sallallahu alejhi we sellem Kaže Uzvišeni:قُلۡ إِن كُنتُمۡ تُحِبُّونَ ٱللَّهَ فَٱتَّبِعُونِي يُحۡبِبۡكُمُ ٱللَّهُ وَيَغۡفِرۡ لَكُمۡ ذُنُوبَكُمۡۚ وَٱللَّهُ غَفُورٞ رَّحِيمٞ ٣١“Reci: ‘Ako...

POPULARNO ZADNJIH 7 DANA