Nakon 18 godina borbe protiv talibana, Sjedinjene Američke Države traže izlaz iz Afganistana i sklapanje dugotrajnog mira s talibanima čija su snaga i operativno djelovanje na samom vrhuncu.

Kako bi se dodvorili talibanima, administracija predsjednika Donalda Trumpa službeno je zatražila od Kongresa da sa talibanskom političkom timu pruži naknada za troškove tokom sastanaka u Dohi, izjavio je glasnogovornik predsjedavajućeg američkog Potkomiteta za odbranu.

Novčana naknada za talibanski politički tim koju Trumpova administracija traži od Kongresa trebala bi pokriti troškove prijevoza, smještaja i hrane, izjavio je Kevin Spicer, glasnogovornik demokrate Petera J. Viscloskyja iz savezne države Indiana.

“Ministarstvo odbrane zatražilo je finansiranje određenih aktivnosti pomirenja, uključujući logističku podršku članovima talibana i, u martu 2019. godine, poslalo je dopis Komitetu o korištenju sredstava fiskalne godine 2019”, rekao je Spicer.

Zahtjev Pentagona da pruži sredstva talibanima “implicirao bi odredbe zakona koji se odnose na materijalnu potporu teroristima, talibanske tekuće ofenzivne operacije protiv američke vojske, te njihov kontinuirani nedostatak priznanja vlade Afganistana ili prava žena u afganistanskoj državi”, rekao je Spicer.

Neki američki dužnosnici ovo vide kao poniženje i podvijanje repa pred talibanima, dojučerašnjim teroristima i ekstremistima, te tvrde kako je neprikladno i sramotno da SAD talibanima plaća korištenje hotela u Kataru. S druge strane, neki smatraju kako je ovo korak ka postizanju mira s talibanima napominjući da talibani nisu na popisu terorističkih organizacija State Departmenta.

Procjenjuje se kako su Sjedinjene Američke Države tokom proteklih 18 godina rata u Afganistanu potrošile nevjerovatnih 1.07 trilliona dolara. Od toga, čak 773 milijarde dolara utrošene su za borbu protiv talibana, dok je ostatak otišao na opremanje afganistanske vojske i fond za boračka pitanja. Samo organizovanje operacije eliminacije talibanskog zapovjednika Mulla Dadullaha 2007. godine navodno je koštalo 57.3 milijarde dolara.

Pristalice talibana ismijavaju ovu vijest ističući kako se odluke talibana ne mogu kupiti nikakvim novcem i bogatstvom te kako su oni neovisan islamski pokret koji nije pod utjecajem niti jedne države.

Važno je napomenuti kako je saudijski prijestolonasljednik Muhammad bin Salman u februaru posjetio Pakistan. Iako je posjeta napravljena iz ekonomskih razloga, prava istina je da je bin Salman u Islamabadu pokušao potkupiti talibane te ih ubijediti da zaustave borbu i uključe se u afganistansku vladu. Sudeći prema najnovijoj ofanzivi ”El-Feth 2019”, talibani su odbili bin Salmanove prijedloge.

rollcall.com/Ummet Press

(Molimo da se pretplatite ili donirate ukoliko želite da ”Ummet Press” nastavi kontinuiran i kvalitetniji rad na polju izvještavanja o aktuelnim temama iz islamskog svijeta)