Američki predsjednik Donald Trump u subotu je rekao da je SAD odredio 52 iranske mete koje će pogoditi ako Iran napadne bilo kojeg Amerikanca ili američke ciljeve u odgovoru na ubistvo iranskog zapovjednika Qasema Soleimanija.

Ne pokazujući znakove da želi smiriti eskalaciju tenzija koju je u petak potaknuo napad u Iraku na Soleimanija, jednog od najutjecajnijih Iranaca, Trump je zaprijetio Iranu na Twitteru.

Napisao je kako Teheran “veoma smiono govori o napadu na američke ciljeve”, te da je Washington odredio “52 iranske mete” od kojih su neke veoma važne za Iran i njegovu kulturu.

Te će mete biti “pogođene vrlo brzo i vrlo žestoko”, napisao je američki predsjednik velikim slovima.

“SAD ne želi više prijetnji”, rekao je i dodao kako 52 mete predstavljaju 52 američkih taoca u američkoj ambasadi u Teheranu 1979. godine.

Soleimani je ubijen na Trumpovu zapovijed u petak u blizini bagdadskog aerodroma. U napadu je ubijen i čelnik proiranske iračke paravojske Abu Mahdi al-Muhandis.

Iranske prijetnje

Iranci su ranije u subotu objavili kako će zbog napada kazniti Amerikance gdje god im budu u dosegu.

“Hormuški moreuz od ključnog je značaja za Zapad i velik broj američkih razarača i ratnih brodova onuda prolazi… Iran je odavno identificirao ključne američke mete u regiji…u našem su dosegu nekih 35 američkih meta, kao i Tel Aviv”, poručio je general Golamali Abuhamzeh, spomenuvši i mogućnost napada na brodove u Zaljevu.

Odgovor “osovine otpora” koja podržava Iran najavio je i liban Hezbolah.

London je u subotu objavio kako će britanska mornarica štititi brodove koji plove pod njezinom zastavom kroz Hormuški tjesnac, najvažniji prolaz na svijetu za trgovinu naftom. Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas u subotu je najavio da će pokušati direktno razgovarati s Iranom kako bi se smanjile napetosti.

Maas je otkrio kako je u kontaktu s britanskim i francuskim kolegom, šefom Evropske unije za vanjsku politiku Josepom Borrellom i američkim ministrom Mikeom Pompeom.

Britanski šef diplomatije Dominic Raab u četvrtak će se susresti s Pompeom, a ranije u sedmici s francuskim i njemačkim kolegom, objavilo je ministarstvo.

Protesti

Bijela kuća je u subotu službeno obavijestila Kongres o napadu na Soleimanija. Mnoge demokrate u tom tijelu kritizirali su američkog predsjednika jer nije zatražio odobrenje niti obavijestio Kongres o napadu.

Obavijest je poslana pod zakonom iz 1973., nazvanog War Powers Act, koji od vlade zahtijeva da obavijesti Kongres unutar 48 sati od provedbe vojne akcije. Trumpova vlada treba objasniti okolnosti, ovlasti pod kojima je napad izveden te očekivan raspon i trajanje vojne operacije.

Verzija poslana Kongresu je povjerljiva te se ne zna hoće li Bijela kuća objaviti i javnu verziju, rekao je jedan od zaposlenika tog tijela, govoreći pod uvjetom anonimnosti.

Demokratska predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi kazala je kako obavijest Bijele kuće otvara ozbiljna pitanja o odabiru trenutka, opravdanju i prirodi vladine odluke o napadu.

Demokratski senator Tim Kaine u petak je predložio mjeru kojom bi se za daljnje američko djelovanje protiv Irana trebala održati rasprava i glasovanje u Kongresu.

U subotu su se u SAD-u i zapadnim državama održali protesti protiv američkog napada. Nekoliko stotina demonstranata je na njujorškom Times Squareu stiglo s natpisima “prestanite bombardirati Irak” i “ne ratu i sankcijama nad Iranom”, prenosi Dpa.

Oko dvjesto ljudi okupilo se ispred Trump Towera u Chicagu, a u Philadelphiji je svoje nezadovoljstvo došlo iskazati oko 500 ljudi. Antiratna okupljanja održala su se i u Berlinu i kanadskim gradovima Torontu i Ottawi.

Izvor: Agencije