23 C
Sarajevo
Subota, 1 Oktobra, 2022

Trump tvrdi da su nastavljeni pregovori s talibanima

Američki predsjednik Donald Trump je kazao da su Sjedinjene Američke Države nastavile mirovne pregovore sa talibanima. On je to kazao tokom iznenadne posjete američkim snagama u Afganistanu na Dan zahvalnosti.

Ovo je prva Trumpova posjeta Afganistanu od kad je izabran za američkog predsjednika, a do nje je došlo sedmicu dana nakon razmjene zatvorenika između Washingtona i Kabula, što je ulilo nadu da će se nastaviti mirovni pregovori.

“Talibani žele da postignu sporazum i sastajemo se s njima i govorimo da mora doći do primirja i oni nisu željeli primirje i sada žele primirje, mislim. Vjerovatno će se tako desiti”, rekao je on novinarima.

Ranije ove godine je SAD u načelu postigao dogovor sa talibanima o povlačenju vojnika iz zemlje i zaustavljanju najdužeg rata u američkoj historiji u zamjeni za sigurnosne garancije.

Ali je u septembru Trump napravio šokantan potez, opisavši godinu dana duge pregovore “mrtvim” i povukao pozivnicu talibanima za sastanak u blizini Washingtona zbog ubistva američkog vojnika.

Američki predsjednik je nedavno sugerirao da bi se pregovori mogli nastaviti ponovno.

Trump je stigao u vojnu bazu Bagram nešto poslije 20:30 po lokalnom vremenu i proveo je dva i po sata sa vojnicima. Novinarima su prenijete stroge instrukcije da se njegova posjeta ne prenosi iz sigurnosnih razloga, prenosi Beta.

Izvor: Agencije

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes