33.8 C
Sarajevo
Petak, 5 Augusta, 2022

Trump predstavio “mirovni plan” za Bliski istok: Palestinci jedinstveni protiv prijedloga

Nakon što je američki predsjednik Donald Trump u Bijeloj kući u utorak predstavio novi mirovni plan za Bliski istok, uslijedile su reakcije iz svijeta.

Predsjednik Palestinske samouprave Mahmoud Abbas i čelnik političkog ureda Hamasa Ismail Heniyye dogovorili su nastavak koordinacije protiv mirovnog plana SAD-a o izraelsko-palestinskom pitanju.

Palestinska novinska agencija WAFA javila je kako je Heniye nedugo prije nego što je Trump iznio detalje plana, kojeg naziva “Sporazumom stoljeća”, telefonom razgovarao s Abbasom, prenijela je Anadolija.

‘Likvidacija palestinskog projekta’

Tokom razgovora rečeno je kako Hamas stoji iza čvrstog stava palestinskog predsjednika i da su odani legitimnim nacionalnim prioritetima palestinskog naroda te da odbacuju “Sporazum stoljeća”, čiji je cilj “likvidirati palestinski nacionalni projekt”.

Heniyye je pozvao na to da sve nesuglasice budu ostavljene po strani te da zajednički djeluju protiv plana likvidacije palestinskog nacionalnog projekta.

Abbas je izrazio zadovoljstvo inicijativom Heniyyea te dodao kako je ključna tačka u borbi protiv projekta likvidacije palestinskog pitanja palestinsko nacionalno jedinstvo.

Ranije je zvaničnik Hamasa napisao da su Trumpove izjave “agresivne” i da će “izazvati mnogo bijesa”.

“Trumpova izjava o Jerusalemu je besmislena. Jerusalem će uvijek biti palestinska zemlja”, dodao je, aludirajući na dio sporazuma u kojem se kaže da će “Jerusalem biti nepodijeljen i izraelski”, dok Palestinci njegov istočni dio smatraju prijestolnicom svoje buduće nezavisne države.

‘Plan nametanja i sankcija’

Hesamodin Ashena, savjetnik iranskog predsjednika Hassana Rouhanija, rekao je da je Trumpov plan “jednostran” te ga je nazvao “planom nametanja i sankcija”.

“Ovo je dogovor između cionističkog režima [Izrael] i Amerike. Interakcija s Palestincima nije im bila na dnevnom redu”, napisao je Ashena.

Jordanski ministar vanjskih poslova Ayman Safadi rekao je da je jedini put do trajnog mira dvodržavno rješenje sa uspostavom palestinske države sa Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom.

‘Glasnogovornik britanskog premijera Borisa Johnsona rekao je da bi američki plan mogao biti “pozitivan korak”.

Izvor: Agencije

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes