Američki predsjednik Donald Trump branio je u ponedljeka odluku svoje administracije da povuče američke trupe iz sjeverne Sirije, rekavši da bi nastavak podrške tamošnjim Kurdima u borbi protiv organizacije ISIL bio previše skup.

“Kurdi su se borili s nama, ali mi smo platili ogromne iznose novca i opreme. Oni se desetljećima bore protiv Turske”, napisao je Trump u seriji tvitova, prenosi Tanjug.

Naveo je da Turska, Evropa, Sirija, Iran, Irak, Rusija i Kurdi sada trebaju pronaći rješenje za aktuelnu situaciju, prenosi Reuters.

SAD je ranije u ponedjeljak počeo povlačenje svojih vojnih trupa sa sjeveroistoka Sirije, samo nekoliko sati pošto je Bijela kuća saopćila da će otvoriti put za očekivani napad Turske na teritoriji na kojoj Ankara želi uspostaviti “sigurnu zonu”.

“SAD se trebao u Siriji zadržati 30 dana, a to je bilo prije mnogo godina. Ostali smo i ulazili u sve dublje i dublje sukobe bez cilja na vidiku”, Trump je poručio u poruci koju je na Twitteru objavio nakon razgovora s turskim kolegom Recepo Tayyipom Erdoganom u nedjelju navečer, prenosi Anadolija.

Vlasti Sjedinjenih Američkih Država saopćile su ranije u ponedjeljak da neće ni na koji način učestvovati, niti podržati vojnu operaciju koju Turska planira uskoro izvesti na sjeveru Sirije, i to istočno od rijeke Eufrat, javlja Anadolija.

U saopćenju Bijele kuće se navodi kako će Turska uskoro izvesti dugo planiranu operaciju na sjeveru Sirije.

“Oružane snage SAD-a neće podržati, niti biti uključene u operaciju. Snage SAD-a, koje su porazile ISIL i njegov teritorijalni [samozvani] kalifat, više neće biti neposredno na tom području”, navodi se u saopćenju.

U međuvremenu su kurdski borci optužili Washington za nepoštovanje svojih obaveza prema ključnim saveznicima i navode da će taj potez poništiti pet godina dostignuća u borbi protiv grupe ISIL-a, prenosi AP.

Agencija navodi da je američko povlačenje uslijedilo samo nekoliko sati pošto je Bijela kuća saopćila da će povući svoje snage sa sjeveroistoka Sirije, čime će biti otvoren put za očekivani napad Turske.

Turski predsjednik potvrdio je da su američke trupe počele povlačenje sa sjevera Sirije samo nekoliko sati pošto je Bijela kuća to najavila, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Iz Bijele kuće su kritizirali vlasti Francuske, Njemačke i drugih evropskih zemalja zbog neprihvatanja zarobljenih pripadnika ISIL-a iz Sirije.

Ističući kako SAD neće dugoročno držati te zatvorenike, iz Bijele kuće su poručili da će nakon operacije Turska biti odgovorna za njih.

Saopćenje Bijele kuće objavljeno je nekoliko sati nakon što su Erdogan i Trump imali telefonski razgovor i dogovorili direktni sastanak u novembru.

Iz ureda turskog predsjednika saopćeno je da su Erdogan i Trump razmijenili mišljenja o nizu bilateralnih tema, kao i o uspostavi sigurne zone na sjeveru Sirije.

Turska smatra da postoji prijetnja na sjeveru Sirije, optužujući za to Jedinice narodne zaštite / Radničke partije Kurdistana – YPG/PKK i ISIL, i planira vojne operacije kako bi spriječila formiranje bilo kakvih koridora i entiteta pod njihovom kontrolom.

Anadolija podsjeća da su oružane snage Turske već provele vojne operacije “Štit Eufrata” i “Maslinova grana”, u kojima su “oslobođeni gradovi na sjeverozapadu Sirije i u kojima su stečeni uvjeti za povrat stotina hiljada sirijskih izbjeglica”.

Zvanična Ankara optužuje da YPG predstavlja sirijski ogranak organizacije PKK, za koju vlasti Turske navode da je teroristička organizacija odgovorna za smrt najmanje 30.000 osoba u protekla tri desetljeća, te da pod okupacijom drži sjevernosirijske regije na istočnoj obali Eufrata.

Snage sirijskih Kurda, koje je SAD podržavao u borbi protiv ISIL-a na toj teritoriji, optužile su Washington za nepoštovanje svojih obaveza prema ključnim saveznicima i navode da će taj potez poništiti pet godina dostignuća u borbi protiv ISIL-a, prenosi AP.

Evropska unija pozvala je u ponedjeljak poslije podne na smirivanje situacije na sjeveru Sirije i upozorila da bi novi sukobi mogli dovesti do velikog egzodusa stanovništva, reagirajući tako na najavu Turske da će njene trupe početi ofanzivu u pograničnom području, prenosi Tanjug.

Glasnogovornica Evropske komisije Maja Kocijančič izjavila je da “obnovljena oružana neprijateljstva na sjeveroistoku Sirije neće samo pogoršati patnju civila i dovesti do masovnog raseljavanja, već će i ozbiljno ugroziti trenutne političke napore”, prenosi AP.

Kocijančič kaže da je EU i dalje posvećena “jedinstvu, suverenitetu i teritorijalnom integritetu” Sirije i da dugoročno rješenje sukoba “neće biti postignuto vojnim sredstvima, već da zahtjeva istinsku političku tranziciju”.

Izvor: Agencije