6 C
Sarajevo
Srijeda, 21 Septembra, 2022

Trump odustao od pregovora s talibanima: ”Kakvi su to ljudi…”

Američki predsjednik Donald Trump otkazao je planirane mirovne pregovore s talibanima odnosno finalizaciju sporazuma o povlačenju polovice trupa američke vojske iz Afganistana,

Trump je na twitteru napisao kako su tajni, odvojeni sastanci s talibanskim čelnicima i afganistanskim predsjednikom Ashrafom Ghanijem trebali biti održani u nedjelju u Camp Davidu, ali da su otkazani.

Američki predsjednik je kao razlog naveo to što su talibani objavili da stoje iza napada blizu sjedišta NATO-a u Kabulu u kojem je ubijen jedan američki vojnik, uz 11 drugih vojnih lica.

“Odmah sam otkazao susret i mirovne pregovore”, napisao je Trump.

“Kakvi su to ljudi koji bi toliko ubijali da bi naizgled ojačali svoju pregovaračku poziciju?”, upitao se.

U četvrtak su u Kabulu, u SVBIED operaciji u blizini NATO-vog sjedišta, ubijena dva vojnika iz tog saveza, Amerikanac i Rumun, uz 10 afganistanskih vojnih lica.

Prema nacrtu sporazuma s talibanima, hiljade američkih vojnika trebalo je biti povučeno tokom nekoliko narednih mjeseci, u zamjenu za garancije da Afganistan neće biti korišten kao baza za napade na SAD i saveznike.

Sjedinjene Američke Države tražile su da talibani obustave operacije barem tokom vođenja pregovora, ali su talibani pojačali napade i za manje od dva mjeseca osvojili oko 10 distrikta te gradove Kunduz i Pul Khumri stavili pod opsadu.

Budući da Trumpove izjave mogu značiti kraj pregovora, to znači da talibani mogu pokrenuti ofanzivu u punoj snazi. Afganistanski vladini mediji pišu kako talibani dovlače teško naoružanje i projektile koje namjeravaju sručiti na američku zračnu bazu Bagram.

Uskoro se očekuje službeni proglas talibana o Trumpovim izjavama i pregovorima.

Ummet Press

Related Articles

Nove objave

Stay Connected

649LikesLikes